Innofest: Nederlandse festivals willen een proeftuin voor innovatie zijn

Een groep Nederlandse festivals willen een actievere rol gaan spelen bij de innovaties die in Nederland worden ontwikkeld. Ze willen hun festivalterreinen actiever gaan inzetten als een proeftuin om nieuwe technologieën en concepten te testen. Daarvoor hebben ze Innofest opgericht.

Op dit moment doen onder meer Eurosonic-Noorderslag, Oerol en Into The Great Wide Open mee aan Innofest, met steun van lokale overheden en bijvoorbeeld ook de TU Delft. Elk festival heeft een zogenaamde innovatieprogrammeur, die samen als een team aan de slag gaan. Ze gaan actief projecten werven die kunnen worden getest op festivals en beslissen gezamenlijk op welk festival dat het beste kan.

Innofest denkt dat festivals de perfecte plek zijn om innovaties te testen:

We beschouwen festivals als controleerbare minimaatschappijen. Net als in het echt kennen festivals uitdagingen op het gebied van afval, water, elektriciteit en voedsel. Ook de festivalbezoekers gedragen zich in zekere zin gelijk als buiten een festival. Ze eten, bewegen zich over een terrein, slapen, dansen en consumeren. Er staat echter een hek om deze tijdelijke minimaatschappij. Dit maakt het een perfecte testomgeving voor prototypes en experimentele technieken.

Pixi's

Innofest heeft al wat projecten gedaan, maar vandaag wordt de samenwerking officieel gelanceerd op Eurosonic-Noorderslag in Groningen. Eén van de eerste projecten was de test van de Pixi, een kleine lampje dat hielp om de route naar de camping te verlichten. Doordat de lampjes onderling communiceerden gingen ze minder fel branden als twee mensen met zo’n Pixi elkaar naderden.