Instagram komt met nieuwe features die jongeren zou moeten beschermen 

Instagram

Dat Instagram behoorlijk verslavend kan zijn, is niets nieuws. Het algoritme is zelfs op zo’n manier ontworpen, dat je continu door wil blijven scrollen. Niet voor niets kreeg moederbedrijf Facebook eerder al beschuldigingen over het feit dat deze sociale mediaplatforms schadelijk zijn voor jongeren. Daarom komt het bedrijf nu met maatregelen die de jongeren zou moeten beschermen. 

Toch denken experts dat de maatregelen weinig effect op jongeren zullen hebben. 

Pauzes

Een van de nieuwe features is dat de app gebruikers aanspoort om af en toe een pauze te nemen. Kinderen zouden er straks op gewezen moeten worden dat ze herhaaldelijk naar content kijken die niet bevorderlijk is voor hun welzijn. En ook heeft Facebook plannen om ouders optioneel meer toezicht te geven op wat hun kinderen online doen.  

Negatieve gedachten door Instagram

De timing van deze nieuwe maatregelen is erg opvallend. Afgelopen week bracht een ex-medewerker van Facebook gevoelige informatie naar buiten. Zo claimt zij dat het bedrijf geld verdienen belangrijker vindt dan de veiligheid van de gebruikers. Hiervoor zegt ze tienduizenden pagina’s aan bewijs te hebben. 

Onder andere een eigen onderzoek van de techgigant, waaruit blijkt dat 13 procent van de tiendermeiden aangeeft dat het gebruik van Instagram zelfmoordgedachten verergert. 17 procent van hen zegt dat het eetstoornissen aanwakkert. De kennis is er dus blijkbaar, maar er wordt nog weinig mee gedaan. Volgens de ex-medewerker wordt deze informatie verzwegen tegenover investeerders. 

Mark Zuckerberg heeft tot nu toe al deze aantijgingen ontkend. 

Experts niet tevreden

De Amerikaanse waakhond voor kinderen en mediagebruik, Fairplay, vreest dat deze nieuwe maatregelen weinig zullen doen voor jongeren. Volgens hen moet Facebook precies laten zien hoe ze deze nieuwe features gaan implementeren en moet het bedrijf kunnen onderbouwen dat deze ook daadwerkelijk effectief zijn.

Beeld: Nopparat Khokthong / Shutterstock.com