Instagram wil je tegen pesten beschermen door je te waarschuwen over kwetsende berichten

Instagram

Pesten is iets van alle tijd. Maar nu het internet groot is, volgt het pestgedrag je ook naar huis via sociale media. Instagram wil daar iets aan doen, door twee nieuwe functies te introduceren. Zo gaat het medium je waarschuwen over mogelijk kwetsende berichten en je beschermen tegen ongewenste interacties.

Instagram gebruikt naar eigen zeggen al jaren kunstmatige intelligentie (AI) om pestgedrag en andere soorten kwetsende content te detecteren in reacties, foto’s en video’s. Nu wordt er nog meer ingezet op AI om het pestgedrag verder aan te pakken.

Eén van de nieuwe functies is namelijk een optie die je voor het plaatsen van een reactie op de hoogte stelt als deze mogelijk kwetsend is. Daardoor heb je een kans om nog eens na te denken over je bericht en deze eventueel aan te passen, voordat een ander het gezien heeft.

Volgens Instagram zelf blijkt uit vroege tests van de functie dat dit sommige mensen aanmoedigt om hun reactie te verwijderen en iets minder gemeens of kwetsend te delen.

Restrict

Natuurlijk zijn niet alle pestkoppen zo ingesteld en een deel van de mensen zal de waarschuwing over zijn kant laten gaan. Daarom introduceert Instagram een tweede tool, waarmee jij beschermd wordt tegen pestgedrag.

Probleem is dat veel jongeren hun pestkop niet willen blokkeren, ontvolgen of rapporteren, omdat de situatie mogelijk alleen maar erger wordt. Daarom test Instagram binnenkort een functie genaamd Restrict, waarmee reacties van jouw pestkop (of een ander die je Restrict) op jouw berichten alleen zichtbaar zijn voor diegene. Je kunt zelf bepalen of bepaalde reacties wél zichtbaar mogen zijn voor anderen.

Daarnaast kunnen mensen die je Restrict niet kunnen zien of je actief bent om Instagram en of je hun privéberichten hebt gelezen. En van dit alles worden ze zelf ook niet op de hoogte gesteld. Wanneer deze functie getest wordt en wanneer het algemeen beschikbaar wordt, is onbekend.

Foto: Shutterstock.com