VodafoneZiggo heeft eerste 5G-verbinding in Maastricht gemaakt

VodafoneZiggo heeft een eerste 5G-verbinding tot stand gebracht in Maastricht via het bestaande Nederlandse netwerk. De verbinding kon opgezet worden via een 5G-basisstation in samenwerking met netwerkpartner Ericsson. Daarmee is het nu mogelijk om daadwerkelijk data over de snellere mobiele verbinding in het netwerk te versturen.

Het teststation gebruikt een lokale testlicentie in de 3,5 GHz band. En het geheel werkt nu echt: heb je een 5G-toestel in de buurt van het basisstation, dan kun je daadwerkelijk gebruikmaken van de internetverbinding. Eerder werden proeven met de frequenties vooral in besloten testomgevingen gedaan.

Met de nieuwe test wil VodafoneZiggo ervaring opdoen met de nieuwe 5G-technologie en de diensten die daarmee mogelijk worden. “Het gaat nog even niet om het behalen van maximale snelheden, maar om deze technologie werkend in ons bestaande netwerk toe te passen”, aldus Matthias Sauder, directeur mobiel netwerk bij VodafoneZiggo.

Tests uitbreiden

De provider gaat in de komende tijd verdere praktijktesten doen om alles rondom dit eerste basisstation goed af te stellen. Daarmee wordt het een blauwdruk voor de volgende testen. Na de zomer gaan Ericsson, VodafoneZiggo en de gemeente in Eindhoven testen met de nieuwe mobiele verbinding. Ook hier wordt de 3,5 GHz-testfrequentie gebruikt.