Intel en FreedomPop werken aan smartphone die zelden een provider nodig heeft

Wat als je volgende smartphone nog maar amper afhankelijk is van het mobiele netwerk van T-Mobile, Vodafone of KPN? Dat is het idee achter een telefoon waar FreedomPop aan werkt, waar Intel nu de chips voor gaat leveren. De telefoon schakelt slim over van mobiele verbindingen naar Wi-Fi, waardoor het gros van al je internetverkeer via draadloze routers plaatsvindt.

Helemaal zonder simkaartje is de telefoon van FreedomPop nog niet. Het mobiele netwerk wordt nog steeds gebruikt om bijvoorbeeld telefoonnummers te bellen, maar daarna probeert de telefoon zo goed mogelijk over te schakelen naar Wi-Fi.

De telefoon van FreedomPop zal ondersteuning bieden voor een groot aantal Wi-Fi-hotspots, die al vooraf goed zijn ingesteld. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van internetdiensten om de basisfuncties zo goed mogelijk op te vangen. Zo wordt een gesprek meteen voortgezet via Wi-Fi in plaats van het mobiele netwerk.

De Wi-Fi-telefoon zal gebruikmaken van Intel’s mobiele Sofia-chipset, die naadloos zou kunnen schakelen tussen Wi-Fi en mobiel internet tijdens een gesprek. Het is een buitenkansje voor Intel: op het moment zouden niet heel veel fabrikanten interesse hebben in de mobiele chips van het bedrijf.

Wanneer we daar in Nederland mee aan de slag mogen? Dat is nog even de vraag. Google doet iets vergelijkbaars met Project Fi, maar dit project is eerst nog beperkt tot de Verenigde Staten. In Amerika wordt de FreedomPop-telefoon in 2016 verwacht.