Intel gaat chips energiezuiniger maken, in plaats van sneller

Chipfabrikant Intel begint bij een interessante impasse uit te komen. Volgens technologiebaas William Holt moet het bedrijf om te blijven innoveren namelijk overstappen op compleet andere technologieën, waarbij voor het eerst in jaren de nadruk niet ligt op snelheid. In plaats daarvan moeten de chips juist veel energiezuiniger worden. Dat schrijft de MIT Technology Review.

Het is nog niet duidelijk welke technologie Intel zou gaan gebruiken, maar Holt is er zeker van dat het bedrijf binnen vier of vijf jaar zal zijn overgestapt. De alternatieve chips worden op een compleet andere manier gebouwd.

Intel zou zich na het wisselen naar de nieuwe technologie meer willen richten op de energiezuinigheid van hardware. Zo wil het bedrijf bijvoorbeeld uitvogelen hoe transistoren duurzamer kunnen functioneren. De nadruk zou hierdoor veel minder komen te liggen op het sneller maken van de hardware, iets dat in de afgelopen jaren veel gebeurde.

Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld de smartphonemarkt. Telefoonbezitters klagen op dit moment geregeld omdat een toestel binnen een dag leeg iets, wat deels te wijten is aan energievretende hardware. Fabrikanten weigeren doorgaans om een dikkere accu in telefoons te stoppen om dit tegen te gaan, maar een nieuwe, energie zuinige smartphonechip kan de ideale oplossing wel eens worden. Ook voor toepassingen in wearables, zoals smartwatches. zijn zuinige chips natuurlijk heel interessant.