Intel kondigt zelflerende visie-chip aan voor drones en robots

Myriad X Intel

Intel heeft de opvolger van de visie-chip Myriad 2 aangekondigd: de Myriad X. Deze chip kan de computervisie van robots en drones aansturen, en dankzij zelflerende mogelijkheden leren de apparaten vervolgens zelf van hun omgeving.

Volgens Intel is de Myriad X een geavanceerdere versie van de Myriad 2, die bijvoorbeeld in slimme camera’s gebuikt wordt. Zo kan de chip 4 biljoen berekeningen per seconde uitvoeren, terwijl de Myriad 2 op 1 tot 1,5 biljoen bleek steken. Daardoor kan de chip kleine details van zijn omgeving opnemen en niet alleen globale kenmerken.

Zelflerend

Verder heeft de chip een Neural Compute Engine, waardoor het erg geschikt is voor zelflerende algoritmes. Apparaten met de chip kunnen informatie uit de omgeving interpreteren en er van leren. Volgens Remi El-Ouazzane, het hoofd van chipmaker Movidius dat in september vorig jaar werd overgenomen door Intel, wordt de wereld daardoor “potentieel veiliger, productiever en persoonlijker”.

De chip heeft het formaat van een kleine munt, waardoor het erg geschikt is voor drones en robots. Wat de Myriad X gaat kosten, is niet bekend.