Google vervangt AR-platform Tango door het nieuwe ARCore

ARCore

Google heeft ARCore aangekondigd, wat nieuwe software voor augmented reality (AR) op smartphones is. Het platform moet een vervanger worden voor Tango, aldus een woordvoerder tegenover NU.nl. Op termijn moeten 100 miljoen Android-telefoons toegang krijgen tot AR via het nieuwe platform.

Probleem met Tango was dat de software alleen werkt op specifieke smartphones met speciale camera’s. Er zijn dan ook maar een handvol smartphones die Tango ondersteunen. Google stelt nu dat de vervanger, ARCore, ook op andere toestellen moet werken, zonder dat er extra hardware nodig is. Volgens de woordvoerder van Google komen er dan ook geen nieuwe toestellen met Tango meer.

ARCore is dus geheel nieuw. De software houdt de bewegingen van de smartphone bij, waardoor een virtueel object correct met zijn omgeving mee kan bewegen. Beweeg jij je smartphone dus naar rechts, dan beweegt het object mee. Ook worden bestaande objecten in de omgeving herkend. Daardoor weet een app dat objecten bijvoorbeeld op een vloer geplaatst moeten worden.

Testversie

Vandaag wordt een testversie van ARCore uitgebracht. In eerste instantie werkt de software alleen op Pixel-telefoons en de Galaxy S8, maar de uiteindelijke versie moet op meer toestellen werken.