Interactieve kaart: Hoe ver kun je reizen in 24 uur?

De Universiteit van Richmond heeft een interactieve kaart van de VS gemaakt waarop je kunt bepalen hoe lang het je vroeger had gekost om van New York naar een andere plek in Amerika te reizen. In vroeger tijden waren mensen vaak dagen onderweg om hun bestemming te bereiken, maar dankzij moderne vormen van transport liggen steeds meer plekken binnen handbereik.

Op de kaart is precies na te gaan hoe lang een bepaalde reis in de 18e en 19e eeuw had geduurd. Zo was men in 1800 nog ruim 7 weken onderweg om van New York naar Texas te reizen, met paard in wagen. Met de auto duurde het in 1857 nog ongeveer 2 weken, maar in 1930 duurde diezelfde reis nog slechts 2 dagen, met de trein. Niet veel later is dat minder dan een dag, op het moment dat de eerste vluchten plaats beginnen te vinden.

Vandaag de dag zou je theoretisch bezien in een tijdsbestek van 24 uur de hele wereld rond kunnen vliegen. Met de kaart willen de wetenschappers aan Richmond University dan ook duidelijk maken dat onze manieren van transport nog niet zo heel erg lang geleden enorm veranderd zijn. De kaart is hier in zijn geheel te raadplegen.

Schermafbeelding 2014-01-13 om 14.10.10