Internationale knuffeldag: hierom is knuffelen zo gezond

knuffelen

Je vriend(in), moeder of broer/zus zomaar een dikke knuffel geven zit er misschien niet meer zo makkelijk in als voorheen. Door de coronamaatregelen wordt er tenslotte een stuk minder geknuffeld. Maar dat wil niet zeggen dat knuffelen niet gezond is. Sterker nog: knuffelen is hártstikke gezond. En daarom is het zo belangrijk om, ondanks de 1,5 metersamenleving, toch nog een knuffelmaatje te hebben.

Knuffelen is – ook nu – misschien wel gezonder dan je zou denken.

Knuffelen tijdens een pandemie

Voor het begin van de eerste lockdown had lang niet iedereen van de term ‘huidhonger’ gehoord. Toch hadden ineens een hoop mensen hier last van. De honger om aangeraakt te worden. Vooral singles hadden het moeilijk, gezien het feit dat zij niet meer zomaar op date konden gaan zonder het gevaar te lopen om toch besmet te worden door corona.

Na een aantal persconferenties waarin vooral de singles vergeten leken te worden, kwam er verandering in. Het werd namelijk toegestaan om één ‘knuffelmaatje’ in de arm te nemen. Een kleine opluchting voor de mensen met huidhonger: er kon eindelijk weer geknuffeld worden.

Voordelen

Als je zelf een tijdje niemand hebt geknuffeld herken je het gevoel misschien wel: je hebt zin om iemand eens helemaal fijn te knijpen, je neus in iemands nek te stoppen en je lichaam zo stevig mogelijk tegen het andere lichaam aanduwen. Niet gek ook, dat juist dit fijne gevoel een paar geweldige voordelen heeft.

Verminderen van stress

Te beginnen met het feit dat knuffelen zorgt voor het verminderen van stress. Zit jij er helemaal doorheen wat betreft je werk, school of heb je gewoon last van algehele malaise? Zoek je knuffelmaatje, beste vriend(in) of huisdier dan snel op en zorg dat je diegene een stevige knuffel kunt geven. Wedden dat je je hierna weer beter voelt?

Voorkomen van hoge bloeddruk

Een veelvoorkomend probleem dat ontstaat door stress, is het hebben van een hoge bloeddruk. Daarom misschien niet geheel verrassend dat juist knuffelen een hoge bloeddruk voorkomt.

Oxytocine

Tot slot misschien wel het grootste voordeel van knuffelen: door te knuffelen maak je oxytocine aan. Dit liefdeshormoon – wat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd – zorgt ervoor dat jij je verbonden voelt met de persoon waarmee je knuffelt. Maar het helpt ook bij het beter tot rust komen. Win-win dus.

Zorg er natuurlijk wel voor dat je duidelijke afspraken maakt met je knuffelmaatje. Je wilt tenslotte niet besmet raken en/of anderen besmetten. 

Afbeelding: Pexels