WandaVision: dit zijn alle easter eggs uit de derde aflevering

WandaVision

Na twee afleveringen in zwart-wit zijn Wanda en Vision overgestapt naar een leven in kleur. Maar dat betekent niet dat er geen vreemde dingen meer gebeuren. Ook de derde aflevering van WandaVision zit namelijk boordevol easter eggs. Wij zetten ze voor je op een rij.

Let op: hierna volgen spoilers voor de eerste drie afleveringen van WandaVision!

Spoiler Alert

De tweeling

Wanda bleek aan het einde van de tweede aflevering van de serie opeens zwanger te zijn, en die zwangerschap gaat sneller dan bij ieder ander. In korte tijd is ze namelijk al tonnetje rond en gaat ze bevallen. Het leuke is: dat verhaal komt rechtstreeks uit de stripboeken.

Net als in de stripboeken ontstaat Wanda’s zwangerschap niet op de natuurlijke manier – wat ook niet kan, want Vision is een android. In plaats daarvan maakt ze de kinderen met haar eigen krachten en geest. In de stripboeken maakt ze de tweeling met behulp van fragmenten van de ziel van Mephisto, een demon uit de stripboeken die we in de serie nog niet hebben gezien. Mogelijk betekent dat dus dat we Mephisto nog gaan zien.

De stripboeken vertellen overigens ook een vrij tragisch verhaal. Wanda gelooft op een gegeven moment niet meer dat haar kinderen Billy en Tommy bestaan, waardoor ze verdwijnen. De twee keren echter terug als reïncarnaties, en Wanda ziet ze dus nog wel weer terug. De kinderen dragen dan de namen Wiccan en Speed, en worden leden van de Young Avengers. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we meer leden van dat team zien in toekomstige series. Zo schijnt Kate Bishop te verschijnen in de aankomende serie Hawkeye, en ook zij is een lid van de Young Avengers.

The Brady Bunch of WandaVision?

Over kinderen gesproken: de opening van de serie heeft daar ook wat mee te maken. Dit filmpje lijkt namelijk geïnspireerd te zijn op The Brady Bunch. En ook het huis heeft dezelfde stijl als die klassieke serie, inclusief de schommel in de achtertuin.

Hydra-badzeep

In iedere aflevering van WandaVision zien we een advertentie langskomen, en die advertenties zijn allemaal easter eggs. In de eerste aflevering was het een toaster van Stark Industries, daarna volgde een horloge van Hydra. In deze derde aflevering van de serie zien we een reclame voor een ander product van Hydra: Hydra Soak Luxury Bath Soap. Een leuk grapje, want agent Coulson verwees in de serie Agents of SHIELD naar de mind control-zeep van Hydra.

Mogelijk verwijst de reclame dus net als de eerste twee naar het verleden van Wanda. Maar het spotje kan ook naar het heden verwijzen. Zo zegt de voice over “Escape to a world all your own” (ontsnap naar je eigen wereld), wat suggereert dat de huidige wereld niet echt is. De advertentie bevat verder de zin “Find the goddess within”, wat kan betekenen dat Wanda godin-achtige krachten heeft die ze moet vinden of dat een godin ergens in vastzit. Of misschien betekent het helemaal niets, dat kan natuurlijk ook nog.

Wie is Geraldine?

Wanda leert in één van de eerste afleveringen van de serie een vrouw genaamd Geraldine kennen, maar zij blijkt wel heel bijzonder te zijn in deze wereld. Ze blijkt namelijk de enige persoon te zijn in de serie die zich gebeurtenissen uit de wereld die wij kennen kan herinneren. Zo herinnert Wanda zich na de geboorte van haar kinderen dat ze een tweelingbroer genaamd Pietro – oftewel Quicksilver – heeft. Geraldine benoemt vervolgens dat hij vermoord was in Age of Ultron.

WandaVision

Die opmerking wordt Geraldine niet in dank afgenomen. Wanda wordt boos en ziet bovendien de ketting van Geraldine, waar het SWORD-symbool in verwerkt is. Dat symbool zagen we in vorige afleveringen al op de helikopter en op de man in het pak van een bijenhouder. Wanda forceert Geraldine daarop het huis uit en zelfs het dorp Westview uit. Daarbij krijgen we direct een hele groot hint over wat er gaande is: Westview lijkt in een soort realiteitsbubbel te zitten, en de vraag is natuurlijk wie die dan gemaakt heeft. Rondom die bubbel staat in ieder geval het leger (SWORD?) klaar om Geraldine op te vangen.

Overigens zijn er ook wat hints over de identiteit van Geraldine te vinden. Volgens eerdere berichten zou de actrice die Geraldine speelt – Teyonah Paris – namelijk de rol van Monica Rambeau op zich nemen, het jonge meisje uit Captain Marvel. In aflevering drie zitten wat hints die dat ondersteunen. Zo vertelt ze een verhaal over ontbijtgranen met de naam Gravity O’s, met maanmannetjes van marshmellows. Dat lijkt een verwijzing te zijn naar haar eigen verhaal. Monica is immers een van de weinige mensen die ervaring heeft met aliens.

De liedjes van WandaVision

WandaVision bevat iedere week een popliedje uit de tijd waarin de aflevering zich afspeelt. Deze week was dat Daydream Believer van The Monkees. Dat nummer – met teksten als “Cheer up, sleepy Jean” – lijkt te suggereren dat Wanda in een soort slaap terecht is gekomen, of een andere realiteit. En ook de rest van de serie suggereert dat tot nu toe.

De verf

En dan is er tot slot de verf die we zien als het stel de kinderkamer aan het inrichten is. Die verf – in paars en blauw – draagt de naam “Simser”. Dit is geen hint naar het grotere verhaal, de stripboeken of iets in de serie zelf, maar vooral naar Jeremy Simser. Hij is de storyboard artist van de serie en werkt ook aan de nog te verschijnen film Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Een leuk intern grapje dus, maar geen hint naar een grotere plotlijn.

Foto’s: Disney+