Volgens experts zal het ‘Internet of Things’ – een concept waarbij alle apparaten, objecten en systemen aan elkaar verbonden zijn en met elkaar kunnen communiceren – pas in 2025 van grote invloed zijn in ons dagelijks leven.
Uit een nieuw onderzoek van het Pew Research Center blijkt dat 83% van 1600 ondervraagde experts gelooft dat het Internet of Things binnen ongeveer elf jaar zal gaan domineren in ons leven. Dat is nog een behoorlijke tijd als je bedenkt dat het concept al vaker is gehyped als ‘the next big thing’ en wanneer je kijkt naar de enorme bedragen geld die er de afgelopen tijd in zijn geïnvesteerd. Janna Anderson, de Auteur van het rapport, schrijft:
Many experts say the rise of embedded and wearable computing will bring the next revolution in digital technology. They say the upsides are enhanced health, convenience, productivity, safety and vastly more useful information for people and organizations. The downsides: challenges to personal privacy, over-hyped expectations and tech complexity that boggles us.
Op een basis level zijn veel huishoudelijke apparaten al verbonden aan het internet, denk aan de slimme koelkast van Samsung en de slimme thermostaat Nest. Toch zijn er nog veel beperkingen: elk bedrijf geeft zo de voorkeur aan haar eigen technologie, die vaak niet in combinatie met andere platformen is te gebruiken. Daartegenover zullen er maar weinig consumenten zijn die al hun huishoudelijk apparatuur van slechts één en hetzelfde merk hebben.
Niet alleen moeten bedrijven beter samen gaan werken zodat hun producten met elkaar kunnen communiceren en één systeem kunnen vormen, ook staan er verschillende privacy-problemen in de weg naar een volledig Internet of Things. In het rapport staat:
The realities of this data-drenched world raise substantial concerns about privacy and people’s abilities to control their own lives. If everyday activities are monitored and people are generating informational outputs, the level of profiling and targeting will grow and amplify social, economic and political struggles.
Het onderzoek stuitte op nog een ander probleem, namelijk het feit dat gebruikers niet weten hoe ze hun apparatuur kunnen maken als het kapot gaat en de angst dat menselijke relaties worden overgenomen door technologie.
Als we het onderzoeksrapport moeten geloven heeft het Internet of Things dus nog een lange weg te gaan voordat het doorgedrongen is in ons dagelijks leven, en misschien is dat maar goed ook. In het huidige tijdperk kunnen we alle nieuwe technologische ontwikkelingen al bijna niet meer bijhouden, laat staan begrijpen en allemaal willen gebruiken. In 2025 zijn we er wellicht wel helemaal klaar voor!