Internetgiganten gaan actie voeren voor Amerikaanse netneutraliteit

Netneutraliteit is een groot goed. Het zorgt ervoor dat providers websites niet mogen voortrekken in ruil voor geld, het internetverkeer niet aangepast mag worden in kwaliteit en content, apps en diensten niet geblokkeerd mogen worden. In de VS dreigt netneutraliteit echter geschrapt te worden. Een reden voor een aantal van de grootste internetbedrijven ter wereld om te gaan protesteren.

Op 12 juli gaan onder meer Amazon, Kickstarter, Reddit, Vimeo, GitHub en Mozilla protesteren. De bedrijven en diverse andere organisaties, waaronder Greenpeace, zijn het niet eens met het plan van de FCC om netneutraliteit te schrappen. “Netneutraliteit maakte het voor Vimeo, en talloze andere startups, mogelijk om te innoveren en te floreren”, zegt Michael Cheah van Vimeo bijvoorbeeld tegenover The Guardian.

“De FCC’s voorgestelde plannen dreigen die innovatie te belemmeren en laten een handvol gevestigde providers bepalen wie de winnaars en wie de verliezers zijn.”

Oproep

Wat de organisaties precies willen gaan doen op 12 juli, is nog niet helemaal duidelijk. Op dit moment roepen ze mensen, bedrijven en organisaties vooral op om zich aan te sluiten bij de demonstratie. Later wordt besloten wat de actie zelf precies is.

Ze willen in ieder geval hun statement duidelijk maken. En als het internet zich verenigt, is dat zeker mogelijk. Kijk bijvoorbeeld naar John Oliver van Last Week Tonight, die opriep om reacties te geven op het plan van de FCC. Niet lang na die uitzending lagen de servers van de organisatie plat, al komt dat volgens hen door een DDoS-aanval. Maar tijdens de eerste besprekingen over netneutraliteit, een paar jaar geleden, bereikte John Oliver exact hetzelfde.