Elon Musk legt uit hoe hij één miljoen mensen naar Mars wil sturen

Een ruimtevlucht naar Mars is niet langer een abstract concept. SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk, wil in 2022 de eerste vlucht met passagiers de lucht in sturen. Het doel: om op termijn 1 miljoen mensen op Mars te krijgen, zodat we het eerste multiplanetaire ras worden. Daarvoor start SpaceX het Interplanetary Transport System.

Daarmee gaat het volgens Musk niet om simpele vakanties: de SpaceX-topman denkt dat op termijn een deel van de mensheid naar Mars moet verhuizen. Dat zou goed zijn voor de aarde, die iets minder dicht bevolkt wordt, en voor de vooruitgang van de mens. Musk hoopt dat we al snel de eerste eigen stad op Mars kunnen bouwen, waardoor de planeet ook echt goed bewoonbaar wordt. Het zou onze eerste kolonie op een andere planeet zijn, waar uiteindelijk iedereen met een ritje naartoe kan.

Eerste vlucht: 2022

Dat gaat volgens Musk al snel gebeuren, want in 2022 gaat de eerste SpaceX-vlucht naar Mars toe. De eerste passagiers zijn volgens SpaceX wel proefkonijnen. Ze moeten bereid zijn nooit meer naar aarde terug te keren, want het ruimtebedrijf kan dit onmogelijk garanderen. Sterker nog: volgens Musk moeten de vroegste reizigers bereid zijn om te sterven, want de eerste reizen zullen gevaarlijk zijn.

Daarnaast bestaat er een kans dat de ruimtereis vertraging oploopt, waardoor de levens van de reizigers in een vreemde situatie terechtkomen. Ze kunnen immers weinig echt ondernemen totdat ze naar Mars vertrekken. Daarnaast is het een fikse onderneming als je met de ruimtemissie mee wil. Eén kaartje zal ongeveer hetzelfde kosten als een woonhuis in de Verenigde Staten.

Herbruikbare raketten

SpaceX wil de technologie gebruiken die ze al een tijdje testen voor raketten. Hierdoor kan een raket landen en weer opnieuw opstijgen, waardoor één exemplaar zo ongeveer 12 tot 15 keer de lucht in kan. Dat is ook wel nodig, want in één raket is ‘slechts’ plek voor 100 mensen. Dat terwijl Musk op termijn 1 miljoen mensen op de planeet wil krijgen. Er zullen dus 10.000 vluchten nodig zijn om dat voor elkaar te krijgen. SpaceX zal tussen de 600 en 800 raketten nodig hebben om dat te verwezenlijken.

Daar heeft het bedrijf even de tijd voor, want het doel moet tussen de 46 en 106 jaar worden verwezenlijkt. Zodra het programma stoom loopt, moet een raketvlucht rond de 30 dagen duren om te arriveren. Reizigers kunnen in de tussentijd allerlei dingen in de raket doen. Zo worden er waarschijnlijk pizzaria’s, bioscopen en speciale ruimtes voor zwaartekrachtloze spellen gebouwd.

De vraag is nu: hoe snel zullen de reizen veilig genoeg zijn om risicoloos die kant op te vliegen? En hoe gaat het verblijf op Mars er precies uitzien? Gaan we op onze oude dag naar Mars voor een leuke vakantie, of zal dat pas veel later een realiteit zijn? We gaan het hopelijk in de komende jaren ontdekken.