‘Investeringen in Nederlandse startups in twee jaar tijd gehalveerd’

Nederlandse startups hebben dit jaar gezamenlijk 252 miljoen euro opgehaald aan investeringen. Vorig jaar was dat nog zo’n 430 miljoen en in 2015 zelfs 500 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van Startup Juncture. Volgens de site is het geen Nederlands probleem, maar is het vertrouwen van investeerders in startups wereldwijd gedaald en is de investeringshype voorbij.

Bij Startup Juncture zijn dit jaar 143 Nederlandse investeringsdeals bekend geworden; vorig jaar waren dat er meer dan 150. Het verschil in het aantal investeringen in dus een stuk kleiner dan het verschil in het geld dat werd opgehaald. Er waren minder grote uitschieters. De grootste investering was dit jaar 26 miljoen euro, terwijl eerder Ayden 200 miljoen euro heeft opgehaald.

Medische startups

Als je kijkt naar de grootste deals, dan zie je dat vooral medische startups het heel goed hebben gedaan. In de top 5 zijn de eerste, vierde en vijfde plaats voor wat ook wel medtech-startups worden genoemd: G-Therapeutics (implantaten), Nightbalance (slaapapneu) and BlueBee (DNA-analyse). Zij haalden respectievelijk 26 miljoen euro, 12,5 miljoen euro en 10 miljoen euro op dit jaar.

In totaal waren er 14 investeringen in medtech-startups in 2016, terwijl er vorig jaar slecht 5 waren. Een eenduidige verklaring hebben de experts van Startups Juncture niet voor deze groei.

Een overzicht van alle investeringen in Nederlandse startups inclusief allerlei details vind je hier.