Apple laat je iPad meer op een Mac lijken met iOS 11

iOS 11 iPad

Apple gaat met iOS 11 een heleboel nieuwe functies aan de iPad toevoegen die zich allemaal richten op productiviteit. Met als doel om de iPad Pro een laptop-vervanger te maken komen functies die we kennen van de Mac naar de iPad. Daarnaast wordt de Notities-app uitgebreid met allerlei nieuwe functies. Ik zet de belangrijkste vernieuwingen op een rij.

1. Speciale Files-app

De iPad krijgt in iOS 11 een speciale Files-app, die veel weg heeft van Finder op de Mac. Je kunt daarin al je bestanden vinden die op je iPad staan, maar ook in de cloud. En daarbij wordt niet alleen iCloud Drive ondersteunt, maar Apple gaat ook externe diensten ondersteunen zoals Dropbox en Google Drive.

Je kunt bestanden openen, organiseren, verslepen en uiteraard zit er een zoekfunctie in.

iOS 11 Files

2. Drag en drop

In het verlengde van de Files-app kun je voortaan bestanden tussen verschillende vensters gaan verslepen. Je kunt dus makkelijk een foto uit de Files-app naar een mailtje slepen. Of andersom een foto uit je mailtje in je Dropbox opslaan.

iOS 11

3. Meer mogelijkheden voor multitasking

Multitasking wordt verbeterd, waardoor je makkelijk een overzicht krijgt van welke apps je open hebt staan en ook makkelijker kunt switchen. Ook het openen van een app in split view wordt makkelijker, omdat je apps makkelijk kunt verslepen.

iOS 11 multitasking iPad

4. Dock in iedere app

Het dock met apps onderaan de App Store is voortaan beschikbaar in ieder app. Door omhoog te swipen komt het dock te voorschijn en kun je een app openen en eventueel laten zweven boven de app waarin je aan het werk bent.

5. Veel uitbreidingen in de Notities-app

Apple heeft de Notities-app de laatste jaren al flink uitgebreid, maar voegt er nu nog meer functies aan toe, speciaal voor de iPad.

Met behulp van de Apple Pencil van de iPad Pro kun je met één klik de Notities-app openen en het is nog makkelijker om even iets op te schrijven met de pen. Daarbij gaat Apple geschreven tekst voortaan doorzoekbaar maken.

Tot slot wordt de Notities-app uitgebreid met een documentenscanner. Via de camera in je iPad scan je een stuk papier en kun je er meteen aantekeningen maken met de Apple Pencil.

Notities

6. Tekens typen zonder te wisselen van toestenbord

Het feit dat je voor het €-teken of een # op je iPad moet wisselen naar een ander toetsenbord kost veel tijd, wat er mede voor zorgt dat je niet heel snel kunt typen op het scherm van een iPad. Om het makkelijker te maken voegt Apple in iOS 11 de tekens toe aan het gewone toetsenbord en kun je door de toets een klein beetje naar beneden te trekken het teken dat erop staat invoeren.

iOS 11 toetsenbord

Andere vernieuwingen in iOS 11

Naast al deze vernieuwingen die specifiek voor de iPad bedoeld zijn, krijgen iPads met iOS 11 nog veel meer nieuwe functies. Onder meer iMessage, de Camera-app, Apple Music en de App Store worden verbeterd. Daarnaast kunnen ontwikkelaars dankzij de special ARKit gemakkelijk augmented reality-functies toe gaan voegen aan hun iPad-apps. Een overzicht van alle vernieuwingen vind je hier.