Apple lanceert slimme speaker met Siri: de HomePod

Apple HomePod

Apple gaat de concurrentie aan met de Amazon Echo en Google Home en tegelijkertijd met speakerfabrikanten. Tijdens de keynote van de WWDC 2017 heeft het bedrijf de HomePod aangekondigd: een slimme speaker voor in huis.

Bij de aankondiging focuste Apple zich vooral op het feit dat de HomePod een speaker is voor muziek. Er zit volgens het bedrijf goede audiohardware in en via allerlei slimme technologieën wordt het geluid aangepast op muziek en op de ruimte waar de speaker in staat. Apple noemt dit spatical awareness. Hoe dit in de praktijk klinkt, is natuurlijk afwachten.

Siri

De HomePod werkt uiteraard samen met Apple Music en daarnaast is Siri ingebouwd. Je kunt allerlei vragen of opdrachten geven op het gebied van muziek. Je kunt vragen wie de drummer is van de band waar je naar luistert of simpelweg vragen ‘iets nieuws’ af te spelen.

Daarnaast werkt Siri ook als slimme assistent in huis. Je kunt informatie opvragen over nieuws, weer en verkeer of je kunt allerlei vragen stellen die je op je iPhone ook kunt stellen. Timers instellen, herinneringen instellen of apparaten met HomeKit-ondersteuning aansturen is uiteraard ook mogelijk.

Siri in HomePod

Aan je privacy is gedacht: Apple verstuurt je stemopdrachten enkel naar de cloud als je ‘Hey Siri’ zegt. Daar komt bij dat de opdrachten versleutelt zijn en anoniem worden verwerkt.

Prijs en beschikbaarheid

De HomePod gaat in de VS 349 dollar kosten en komt in december beschikbaar in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Volgend jaar volgen meer landen. Hij komt uit in twee kleuren: wit en spacegrijs.

Apple heeft nog niks bekend gemaakt over mogelijkheden voor ontwikkelaars om hun diensten beschikbaar te maken via Siri op de HomePod. Dit lijkt in eerste instantie dus nog niet mogelijk te worden.