iOS in je auto: Apple lanceert CarPlay

Apple lanceert nog dit jaar CarPlay beschikbaar, een speciale variant van Apple’s besturingsysteem iOS voor in auto’s. Op deze manier moeten iPhones tijdens het rijden op een eenvoudigere en veiligere manier gebruikt kunnen worden. Het nieuwe systeem zal direct beschikbaar worden gesteld bij diverse merken, zo laat Apple in aanloop naar de autobeurs in Genève weten.

Feitelijk is een CarPlay een variant op Apple’s iOS, maar het Amerikaanse bedrijf benadrukt dat het systeem vanaf de basis opnieuw is ontworpen en gebouwd. Om het systeem te kunnen bedienen kan men gebruik maken van een oude bekende: spraakbesturingsysteem Siri.

CarPlay geeft een aantal kernfuncties van de iPhone weer in de auto, zoals het kunnen bedienen van de muziek, het versturen van tekstberichten en (uiteraard) het voeren van telefoongesprekken. Daarnaast kan de bestuurder via Siri gebruik maken van Apple Maps en zou Spotify vanaf de lancering ondersteunt worden als muziekspeler. Of er meer apps een speciale variant voor onderweg mogen produceren, is nog onbekend.

Tijdens de autobeurs in Genève deze week zullen Ferrari, Mercedes en Volvo de eerste modellen met CarPlay tonen. Kort daarna zullen ook vele andere merken volgen, waaronder Ford, Nissan, Peugeot, Citroën, Suzuki, Toyota, BMW en de merken onder General Motors.

Voor bestuurders is het systeem zonder enige moeite binnenkort al verkrijgbaar via een update van Apple’s iOS7. In dit artikel op iPhoneclub speculeert men zelfs of het nieuwe systeem al onderdeel wordt van de 7.1 update die volgens de geruchten in maart moet verschijnen. Helaas is CarPlay alleen beschikbaar vanaf iPhone 5 en hoger.