Philips en Ericsson gaan straatverlichting gebruiken om mobiele netwerk te vergroten


Tijdens het Mobile World Congress, afgelopen week in Barcelona, kondigen de Europese technologie bedrijven Ericsson en Philips een project aan waarbij stedelijke straatverlichting zal worden gecombineerd met mobiele telefoon infrastructuur.

Hiermee komen de bedrijven tegemoet aan de groeiende vraag naar mobiele data. Mobiele telefoonproviders wereldwijd worstelen met dit probleem. Grotere mobiele telefoons met hogere schermresoluties worden steeds populairder, ook kijken steeds meer mensen video’s en tv-series vanaf hun apparaat. Het dataverbruik groeit, wat zorgt voor veel spanning op de netwerken van providers.

Ericsson en Philips proberen met behulp van straatverlichting dit probleem op te lossen. De bedrijven verbinden mobiele telefoon antennes aan energie-efficiënte LED straatverlichting. Deze kunnen vervolgens worden geplaatst op plekken in de stad waar providers hun netwerk willen verbeteren.

Dit plan zou volgens de twee Europese bedrijven de overheid een nieuwe bron van inkomen leveren, in de vorm van betalingen van mobiele providers. De LED verlichting zou bovendien kosten besparen van wel 50 procent vergeleken traditionele straatverlichting. Een goede deal voor verschillende partijen dus!

‘This is the best way to strengthen mobile networks,’ aldus Hans Vestberg, uitvoerend directeur van Ericsson. Mobiele providers hebben namelijk weinig ruimte in de stedelijke omgeving voor het bouwen van grote mobiele hoofdkwartieren, ze meoten dus voortborduren op bestaande infrastructuren.

Voor een pilot hebben Ericsson en Philips samengewerkt met Verizon Wireless. Dit project vond het afgelopen jaar plaats in de Verenigde Staten. De twee bedrijven willen nu het project wereldwijd uitrollen en zijn in gesprek met Europese en Amerikaanse steden om de straatverlichting naar specifieke wensen aan te passen.