‘iPhone 6 krijgt eigen betaalsysteem via NFC’

De iPhone 6 van Apple krijgt de beschikking over een eigen betaalsysteem. Dat melden zowel Bloomberg als de Financial Times op basis van eerdere geruchten.

Om te kunnen betalen zou de smartphone zijn uitgerust met een NFC-chip en zijn er al diverse contracten gesloten met spelers als Visa, MasterCard en American Express. Een bevestiging van je betaling zou vervolgens gebeuren middels de vingerafdrukscanner in de home-knop.

Hoewel Apple jarenlang de NFC-technologie buiten de deur wist te houden, zou daar nu dus verandering in kunnen komen. Naar het zich laat uitzien overigens niet op eigen verzoek.

Grote creditcardmaatschappijen Visa en MasterCard hebben hun partners laten weten dat ze tot oktober 2015 hebben om de ‘ouderwetse’ kaart met magneetstrip in de VS te vervangen met een kaart met NFC-chip.

Het ontwrichten van het betaalsysteem – vooral in de VS – is iets dat Apple niet snel zal gaan lukken. Het is een te grote stap en voor de gebruikers geldt vooral ‘dat het gewoon werkt’.

Mocht Apple met een eigen betaalplatform komen, is het echter direct een behoorlijke speler in het ecosysteem. Ze hebben via hun iTunes Store intussen meer dan 800 miljoen klanten die hun creditcard al hebben verbonden aan een dienst van Apple.

De vraag is echter in hoeverre Apple NFC dan alsnog gaat omarmen. Het lijkt me niet ondenkbaar dat een Apple-onder-Cook alsnog zou zwichten onder de druk van grote creditcardmaatschappijen, maar een alternatief lijkt aannemelijker.

In januari van dit jaar wist Apple namelijk het patent te scoren op een betaalsysteem via Bluetooth, gebaseerd op een gelijkwaardige techniek als de iBeacons. Overigens wordt er ook in dit patent gesproken over het toepassen van NFC.

iWallet_patent

Apple’s iPhone 6 zal naar alle waarschijnlijkheid worden aangekondigd tijdens een event op 9 september a.s.