iPhone X: Voor 1.159 euro heb je de ‘meest breekbare iPhone ooit’

iPhone X

De iPhone X ligt eindelijk in de winkels, al moet je er wel diep voor in de buidel tasten. Maar wat krijg je eigenlijk voor de 1.159 euro? Een mooi scherm, gave features en in zijn algemeen een geweldige telefoon. Maar helaas is er wel iets aan te merken op dit toestel: volgens een valtest van SquareTrade is dit namelijk ook direct de meest breekbare iPhone ooit.

SquareTrade is een bedrijf dat verzekeringen aanbiedt voor mobiele apparaten. Het bedrijf heeft dus wel wat te winnen bij een kapotgevallen iPhone bij een test. Maar een valtest liegt eigenlijk niet, ook deze niet.

Bij de testen viel de iPhone X steeds van een hoogte van ongeveer 1,8 meter. Daarbij werd getest hoe het apparaat zou reageren als het plat op de voorkant valt, op de zijkant of op de achterkant. En de resultaten zijn vreselijk: toen de telefoon op zijn voorkant viel, brak het scherm en werkte de TrueDepth-sensor niet langer. Valt de telefoon op de achterkant, dan breekt het glas aan die kant. Een val op zijn zij zorgt er voor dat het scherm niet meer werkt.

Ook werd de iPhone X in een soort wasmachine gestopt (zonder water) gedurende 60 seconden. Hoewel de meeste telefoons hier wel schade door oplopen, is het vaak niet zo erg als bij de iPhone. Zo was het niet langer mogelijk om het apparaat te ontgrendelen door te swipen.

SquareTrade concludeert uiteindelijk dat de iPhone X de meest breekbare iPhone ooit is. Daarentegen is de kans niet heel groot dat je het toestel van 1,8 meter laat vallen. Dat zou namelijk betekenen dat je het toestel boven je hoofd houdt – tenzij je erg lang bent.

Andere testen

Dit bedrijf is echter niet de enige die schade zag op de telefoon na een val. Ook Ars Technica deed twee valtesten en zag dat het apparaat direct beschadigd was. CNet deed op zijn beurt een valtest vanaf 91 centimeter hoogte, waarbij het glas in de hoek van de telefoon brak. Bij een tweede val landde het toestel plat op de voorkant, waardoor er nog veel meer barsten in kwamen.

De conclusie is dus: de iPhone X is een mooi toestel, maar zorg er voor dat je hem nooit laat vallen. Klein pluspuntje is er overigens nog wel: bij een test van SquareTrade overleefde het toestel 30 minuten onder water. Als je hem in de wc laat vallen, is er dus niet direct een probleem.