Shell, BP, ABN AMRO en ING gaan met blockchain aan de slag voor energiehandel

Shell

Shell en BP gaan samen met banken en grote handelshuizen een nieuw digitaal platform ontwikkelen dat gebaseerd is op blockchain. Dat hebben de twee oliebedrijven aangekondigd. Het platform moet gebruikt worden voor de handel in energie.

Niet alleen Shell en BP doen mee, maar ook het Noorse Statoil en de Nederlandse banken ABN AMRO en ING. De partijen stellen dat het handelsplatform gaat zorgen voor een veilige afhandeling van transacties in realtime. Het platform wordt open-source en toegankelijk voor alle gebruikers.

De bedrijven richten voor het initiatief een nieuw, onafhankelijk bedrijf op. Toezichthouders moeten daar echter nog wel goedkeuring voor geven.

Voordelen

Het doel is om uiteindelijk steeds meer af te stappen van het traditionele handelsproces. Daarbij zijn veel grote, complexe, papieren contracten en documenten nodig. Bovendien moet het platform de administratieve lasten van de deelnemende bedrijven verlagen en de efficiëntie van de handel bevorderen.

Dankzij de blockchaintechnologie wordt eventuele verwarring over de eigendom van de handelswaar iets van het verleden, stellen de initiatiefnemers. Daardoor wordt de betrouwbaarheid van de handel vergroot.

Het platform is naar verwachting tegen het einde van 2018 operationeel.