Is de autoband van de toekomst bolvormig?

De autoband van de toekomst is bolvorming. Tenminste, als het aan autobandenproducent Goodyear ligt. Tijdens de Autosalon van Gèneve, een van de grootste autobeursen ter wereld, presenteerde het bedrijf een concept van de autoband, die het bedrijf de Eagle-360 noemt.

Volgens het bedrijf is het met deze banden mogelijk om niet alleen voor- en achteruit te rijden, maar ook direct een hoek van 90 graden te maken. Daardoor zou er onder andere meer parkeerruimte ontstaan.

Dat klinkt op zich geloofwaardig, maar met een promotievideo waarin een scala aan innoverende technieken worden gepresenteerd – sponsachtige eigenschappen voor verschillende weersomstandigheden, verbondenheid met de auto door middel van magnetische levitatie, sensoren die de het wegdek en de weersomstandigheden meten – lijkt het allemaal een beetje te veel van het goede om in één band te passen. De band zou ook nog 3D-printbaar zijn, waardoor de productie kan worden afgestemd op klimaatomstandigheden van de klant.

De Eagle-360 kan daarom wat mij betreft het best worden gezien als een mooi voorbeeld tot inspiratie en out-of-the-box-denken binnen de auto-industrie. Iets waren dit soort concepten vaak ook voor bedoeld zijn. Of we over enkele jaren toch allemaal rijden in auto’s met bolvormige banden? De tijd zal het leren.