Albert Swiston, een wetenschapper aan MIT, heeft een pil ontwikkeld die als sensor functioneert als je hem inneemt. Ondanks dat veel bedrijven bezig zijn met slimme medicijnen die bepaalde aspecten van het menselijke lichaam bijhouden van binnenuit, lijkt het project van Swiston in een verder stadium te zijn. Hij heeft de pil namelijk al op vier verschillende ‘proefpersonen’ gebruikt.
De slimme pillen bevinden zich momenteel namelijk in de lichamen van vier Yorkshire varkens. Volgens de wetenschapper van MIT lijkt de samenstelling van het lichaam van een varken erg opdat van een mens. Nadat hij en zijn team alle aspecten van de pil hadden getest, waren ze benieuwd of hij daadwerkelijk zou werken en dat doet hij. De slimme pil geeft vitale informatie van het varken door.
Momenteel zijn diverse projecten bezig met de zogenaamde ingestibles maar deze kunnen steeds maar één ding tegelijkertijd meten. De slimme pil van Swiston en zijn team kan drie aspecten van het menselijke lichaam tegelijkertijd in de gaten houden. Met een kleine microfoon houdt de pil bijvoorbeeld de hartslag in de gaten en met een andere sensor de lichaamstemperatuur.
De ingebouwde batterij moet genoeg stroom leveren om de pil gemakkelijk door het lichaam te laten gaan van grote zoogdieren zonder dat de pil zonder energie komt te zitten. De techniek is oorspronkelijk ontwikkeld voor soldaten in ruwe omgevingen zoals Afghanistan en Irak. Je kunt de volledige studie lezen via de gepubliceerde paper.