Faraday Future onthult haar Tesla-concurrent FF91

Tijdens de tech-beurs CES in Las Vegas heeft Faraday Future eindelijk haar eerste auto onthuld. Het gaat om de FF91, die volgens het bedrijf vooral erg snel is. Het voertuig zou namelijk van 0 naar 60 kilometer per uur kunnen gaan in 2,39 seconden, wat sneller is dan welke andere auto dan ook.

Natuurlijk is het nog maar de vraag of deze belofte ook ingelost kan worden. Er zijn namelijk nog geen beelden van testritten, waardoor we kunnen zien of dit klopt. Maar mocht het Faraday Future lukken om deze auto echt op de markt te brengen, dan is het een serieuze concurrent voor Tesla. Ook de FF91 is namelijk een elektrische auto.

Slimme functies

Verder zou de FF91 een behoorlijk slimme auto moeten zijn. Zo kun je een eigen profiel maken, waar de auto vervolgens van leert. Het ontdekt bijvoorbeeld hoe jij je stoel het liefste hebt staan en wat je favoriete muziek is. Hoe meer je de auto gebruikt, hoe slimmer hij wordt, aldus Faraday Future.

Daarnaast brengt het voertuig allerlei afzonderlijke elementen bij elkaar, voor een naadloze ervaring. Zo kun je je favoriete apps en content bereiken door spraakcommando’s en schermen, die net zo eenvoudig zouden moeten werken als je telefoon.]

En uiteraard heeft de auto sensoren en camera’s (10 stuks zelfs) om de auto deels zelfrijdend te maken. Helaas verliep de demonstratie daarvan niet zoals gepland. Het autonoom inparkeren op een parkeerplaats op het podium lukte niet.

FF91 Faraday Future

Seamless Entry

Interessant is ook hoe je de auto binnenkomt. Via een systeem genaamd Seamless Entry wordt je auto vast in de juiste stand gezet als je aan komt. Het systeem herkent de zogenaamde FFID op je telefoon, waarop het vast jouw voorkeuren qua verwarming en hoe je stoel staat; ook worden je favoriete routes klaargezet. Op die manier ben je helemaal klaar om te gaan zodra je je riem om doet. Overigens is een telefoon niet per se nodig, je kunt hetzelfde bereiken met gezichtsherkenning.

Voor de bijrijders zijn er ook een aantal interessante features. Zo zijn de stoelen achterin zo ontworpen dat het gewicht van je lichaam op de meest ideale manier wordt verdeeld, stelt Faraday Future. Daarnaast kunnen de stoelen je masseren, zodat je stress verdwijnt.

Reserveren

De auto is vooralsnog alleen te reserveren via de website van Faraday Future. Hiervoor moet je wel 5000 dollar vooraf voor betalen. Vanaf 2018 worden de eerste voertuigen bezorgd.

De vraag is op dit moment wel of dat ook echt gaat gebeuren. De fabrikant worstelt met financiële problemen en rechtszaken. Iets waar op de presentatie vannacht weinig van te merken was, maar wat wel serieuze twijfels opwekt over de toekomst van het bedrijf dat nog geen enkele auto op de markt heeft gevraagd.

FF91 Faraday Future

FF91 Faraday Future