Is je voornaam een garantie op succes? Zoek het op met de Nametrix app!

In het boek en de gelijknamige documentaire Freakonomics werd al eerder stilgestaan bij de vraag of je voornaam wel of niet een garantie kan zijn op succes. Meisjes met de naam Lucienne, Phillipa of Beatrix leken in de VS veel meer kans op een goede baan en inkomen te hebben dan meisjes met de namen Misty, Destiny of Brenda. Maar uiteindelijk bleek dat niet zozeer met de naamkeuze van de ouders te maken te hebben, als wel met het economische klimaat waaruit de ouders zelf afkomstig waren. Mensen met een laag inkomen kiezen simpelweg andere babynamen voor hun kroost dan mensen met een hoger inkomen. Of toch niet?

De makers van de nieuwe app Nametrix onderzochten de meest populaire Amerikaanse namen, en het beroep dat mensen met deze naam later zijn gaan uitoefenen. Wat blijkt? Er bestaat wel degelijk een verband tussen je naam en het vak dat je uiteindelijk kiest. Zo worden jongens die Julian heten later vaak chirurg, terwijl Riley’s eerder als striptease danser aan de slag gaan. In de app kun je van elk beroep een namen top 10 opzoeken. Zo blijken Vito, Salvatore, Rocco, Angelo en Anthony nog steeds populaire gangsternamen.

Van elke naam kun je ook opzoeken wanneer deze op zijn populairst was door de jaren heen, in welke regio van Amerika de naam vooral gebruikt wordt en of het een typische Democratische of Republikeinse naam is. Een intrigerende schat aan informatie dus waar met name aanstaande ouders vast uren zoet mee zijn.

Nametrix App

Screen Shot 2013-01-31 at 1.51.14 PM