Is je privacy je iets waard? Deze kunstenaar denkt van niet

Ontwikkelaar, kunstenaar en ontwerper Martin Hertig haakt leuk in op alle ophef rondom de verzameling van gegevens door overheden en bedrijven. Zijn creatie ‘Sensible Data‘ is een interactief kunstwerk bestaand uit drie machines en een algoritme, die op basis van een foto een ‘paspoort’ maken waarin het algoritme je leeftijd, sekse, aantrekkelijkheid en gemoedstoestand inschat. Voor Hertig een ideale manier om te zien hoe en wanneer mensen besluiten om hun gegevens af te staan voor een beetje vermaak.

Om het speelse proces van de ‘Sensible Data’ aan de praat te krijgen zul je eerst een foto van jezelf moeten nemen en deze mailen naar de machine. Deze maakt vervolgens een mooie schets van de foto en schrijft vervolgens allerlei data op het ‘paspoort’. Als laatste stap druk je op een mysterieuze knop waardoor er een mooie stempel op het kaartje wordt gezet.

Sensible Data

Maar de echte magie zit één laag dieper, op basis van het aantal strepen dat de machine zet om je foto na te tekenen, ontvangt de gebruiker de data van iemand die de machine eerder heeft gebruikt. Namelijk het e-mailadres die gebruikt is om de foto te versturen, de foto zelf en de vingerafdruk van de scanner die verstopt zat in de laatstgenoemde knop. Alles om de gebruikers inzicht te geven in wat ze afstaan in ruil voor relatief simpel vermaak.

Sensible Data