Israëlische ingenieur ontwikkelt een drone die pakketjes via snelwegen aflevert

Israëlisch industrieel ontwerper Kobi Shikar heeft een uniek concept bedacht om geautomatiseerde drones delen van de pakketdienst over te laten nemen. Vaak denken we bij drones aan de kleine zelfstandige vliegtuigjes, maar Shikar ziet iets anders voor zich: drones die via de normale wegen allerlei taken uit gaan voeren.

Het zogenaamde ‘Transwheel delivery drone’-concept maakt gebruik van kleine drones die op één wiel kunnen rijden. De robot kan goed zijn evenwicht behouden en houdt met zijn robotarmen het pakketje boven zijn ‘lichaam’. Het project is ontstaan uit een afstudeeropdracht van Shikar aan de Shenkar College High School.

Drones

In het concept dat hij presenteerde moeten de drones zelfstandig over openbare wegen racen en de weg vinden via GPS. De drones zijn milieuvriendelijk aangezien ze op een elektrische motor werken. Maar de kern van het concept ligt vooral in het feit dat de drones samen kunnen werken. Op deze manier zouden ze grotere pakketen kunnen vervoeren en uiteindelijk zelfs containers moeten kunnen dragen. Eenmaal aangekomen checkt de drone de identiteit van de ontvanger op basis van social media-gegevens.

Volgens Shikar heeft het concept veel potentie om twee redenen:

Door te switchen naar robots kunnen we het aantal menselijke ongevallen terugbrengen, die voornamelijk veroorzaakt worden door overbelasting van de chauffeurs. Daarnaast verandert het tempo van de drones niet. Zij hoeven niet te rusten in tegenstelling tot mensen.

Momenteel gaat het nog om een idee, de drone bestaat nog niet. Maar aan Reuters laat Shikar weten druk bezig te zijn met het realiseren van dit concept, waarbij hij steun en begeleiding krijgt van zijn voormalige docent.