Jacobs-brief toont hoe Uber gestolen Waymo-documenten geheim wilde houden

Gisteren werd duidelijk dat Uber een nieuw bewijsstuk had ingeleverd bij de rechter in de zaak die door Google-zuster Waymo is aangespannen. Het ging om een brief van voormalig beveiligingsmedewerker Richard Jacobs. Nu is duidelijk geworden dat de taxidienst met die brief het stelen van geheime informatie van Waymo probeerde te verzwijgen of te vernietigen.

Jacobs werd vannacht door de rechter gehoord over de inhoud van de brief, die niet openbaar bekend is gemaakt. Verslaggever Carolyn Said van de San Francisco Chronicle tweette echter mee met het verhoor. En daardoor zijn er nu toch een aantal dingen naar buiten gekomen.

Brief

Zo verklaarde Jacobs dat Uber aparte apparaten gebruikte om met derde partijen te communiceren over onderzoeken naar concurrenten van Uber. Daardoor zouden de berichten daarover niet op de servers van de taxidienst komen te staan.

Volgens de brief zou Uber op die manier ook gevoelige documenten hebben willen verbergen of vernietigen om onderzoek van de overheid te dwarsbomen. Werknemer Craig Clark zou de strategie hebben opgezet. Hij is inmiddels ontslagen, vanwege het verzwijgen van een grootschalige hack.

Uber zou verder een speciale marktanalyse-groep hebben die “alleen bestond om bedrijfsgeheimen, software en informatie van tegenstanders te verkrijgen”. Die informatie zou Jacobs te weten zijn gekomen via gesprekken met zijn manager en collega’s. Hij nam echter afstand van die claim nadat juristen van Waymo hem in de rechtbank ondervroegen.

Rechtszaak uitgesteld

De rechtszaak tussen Uber en Waymo draait om het stelen van documenten. Volgens Waymo stal voormalig werknemer Anthony Levandowski 14.000 documenten over zelfrijdende auto’s. Die documenten nam hij vervolgens mee naar Uber.

Volgens Reuters is de rechtszaak inmiddels uitgesteld vanwege de brief, op verzoek van Waymo. De rechter reageerde fel op de advocaten van Uber. “Hoe vaak heeft u hier al gestaan om uw excuses aan te bieden voor iets dat Uber heeft gedaan met het achterhouden van documenten”, aldus rechter Alsup. “Ik kan niet langer vertrouwen wat u zegt, omdat het al zo vaak niet waar is gebleken.”

De rechtszaak moest op 4 december beginnen. Wanneer de zaak nu van start gaat, is nog niet bekend.