Nederland zeer actief bij verkoop van illegale drugs op dark web

Binnen de Europese Unie is Nederland een van de meest actieve landen als het gaat om het verkopen van illegale drugs via het dark web. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Europese drugsagentschap EMCDDA en Europol.

Europol analyseerde de verkoop op AlphaBay. AlphaBay was een grote zwarte marktplaats die aan het einde van 2014 online kwam. Eerder dit jaar werd de website opgerold door de FBI. Aan het begin van dit jaar werd er ruim 600.000 euro aan illegale waar per dag verkocht.

De Europese landen waren daarbij goed voor ruim een kwart van de drugsverkoop. Door Nederlanders werd er tussen 2015 en 2017 voor meer dan 10 miljoen euro aan drugs verhandeld op de marktplaats, aldus Europol. Alleen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk was de omzet hoger.

Oudere cijfers

Maar ook eerder was Nederland al erg actief op de zwarte markt. In het rapport staan namelijk ook cijfers over drugsverkoop tussen 2011 en 2015, op basis van gegevens van diverse online marktplaatsen. Nederland is ook hier het op twee na actiefste EU-land. Alleen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn actiever.