Whiskystokerij Ballantine heeft James Parr, van de Open Space Agency, de opdracht gegeven om een whisky glas te ontwerpen die gebruikt kan worden door astronauten in de ruimte. Omdat vloeistoffen zweven als er weinig tot geen zwaartekracht is, was het glas een grote technische uitdaging.
Het idee is ontstaan toen de Japanse stokerij Suntory in juli 2015 meldde whisky naar een module in de ruimte te sturen om het sneller te laten verjaren.
De oorspronkelijke drinkbekers in de ISS gebruikten een rietje om te zorgen dat de vloeistoffen niet rond gaan zweven. Maar het drinken van goede whisky is meer dan alleen de vloeistof in je mond krijgen, vindt Ballantine. Het gaat om de beleving. En met een rietje gaat dat niet.
“De warmte van je handpalm die de whisky langzaam verwarmt en de handeling om het rond te draaien in het glas om het aroma en de geur vrij te maken,” beschrijft James Parr. “Die reukervaring, een groot deel van de ervaring rondom het whisky drinken, was erg belangrijk voor ons.”
Hoe het werkt glas wat hij heeft ontworpen? Om te beginnen heeft het glas een bolle, stalen bodem van rose goud die een grote oppervlakte heeft om de whisky op zijn plaats te houden, zodat de drank niet in grote bollen je glas uit zweeft. Als je een slok gaat nemen, wordt de whisky in een spiraal naar boven gebracht die in het speciale 3D geprinte plastic is gesneden.
Om het wat chiquer te maken dan een drinkbeker, heeft Parr een speciaal metalen mondstuk ontworpen die je het gevoel geeft van een koud glas. Maar het glas is hierdoor toch veilig; het kan niet breken en in stukken rondvliegen in de ISS.
Een speciale functie is het eenrichtingsventiel in de bodem, waarmee je met een speciale whiskyfles een shotje in kan gieten zonder te knoeien. Ook is er een magneet in de bodem geplaatst zodat het glas ergens op kan worden gezet zonder dat het wegzweeft.