Duitsland wil internet vijf keer sneller maken

Als het aan Duitsland ligt, dan heeft in 2018 iedere Duitse burger toegang tot een internetverbinding met een snelheid van 50mbps. Een ambitieus plan, aangezien de gemiddelde wereldwijde internetsnelheid op dit moment tien keer zo langzaam is.

Volgens recent onderzoek ligt de gemiddelde globale snelheid slechts op 5mbps. Als het de Duitsers lukt zal hun internet twee keer zo snel zijn als de verbinding van de inwoners van Zuid-Korea. Zij beschikken op dit moment namelijk over de snelste verbindingen ter wereld. De gemiddelde snelheid bedraagt daar 23.6mbps. In Nederland ligt de gemiddelde snelheid op 14.3mbps.

Op dit moment is 70 procent van heel Duitsland al aangesloten op netwerken van 50mbps of sneller, dus in principe kost het niet heel veel extra geld om de overige dertig procent ook aan te sluiten op snellere netwerken. De Duitse overheid legt  2,7 miljoen euro opzij voor dit project. Daarnaast probeert het ook samenwerkingen aan te gaan met lokale providers, die natuurlijk op hun beurt weer profiteren als er snellere netwerken worden aangelegd.

Volgens een woordvoerder zal de federale overheid in ieder geval de helft van de kosten dekken en zal veertig procent van de Duitse deelstaten af moeten komen. De overige tien procent zal via particulieren moeten binnen komen. Op dit moment ligt de gemiddelde internetsnelheid in Duitsland rond 11mbps, dus er is nog een hoop werk te doen.