Japan bouwt de snelste computer ter wereld

Japan is gestart met de bouw van een supercomputer met de rekenkracht van één exaflops, wat neer komt op een triljoen berekeningen per seconde. Wanneer Japan daarin slaagt zijn ze in het bezit van de snelste supercomputer ter wereld.

Tot nu toe was de snelste computer ter wereld de Chinese Tianhe-2 met een rekenkracht van 54 petaflops. Dat is niets vergeleken met de supercomputer waar Japan mee bezig is; één exaflops staat namelijk gelijk aan duizend petaflops.

De computer wordt ontwikkeld door het Japanse onderzoeksinstituut RIKEN en zal gebruikt gaan worden voor wetenschappelijk onderzoek. De nieuwe supercomputer zal de K-supercomputer met een rekenkracht van 10,5 petaflops gaan vervangen en zal gebouwd worden in RIKEN’s Advanced Institue of Computational Science. Deze nieuwe computer heeft ongeveer honderd keer de rekenkracht van RIKEN’s huidige supercomputer.

Verwacht wordt dat de eerste fase van de ontwikkeling half 2015 zal worden afgerond. De exaflop supercomputer zelf zal waarschijnlijk pas volledig operationeel zijn in 2020.