‘Japan overweegt Bitcoin als wettig betaalmiddel te behandelen’

Japan zou overwegen om virtule munteenheden, zoals bitcoin, dogecoin en litecoin, als wettig betaalmiddel te gaan behandelen. Dat meldt de Nikkei Asian Review. Volgens Nikkei heeft de Japanse toezichthouder van de financiële sector, de Financial Services Agency (FSA), een voorstel ingediend waarmee dat mogelijk zou worden.

Bitcoin en andere virtuele munteenheden worden wel gezien als object, maar niet als betaalmiddel. Je kunt er dus officieel geen dingen mee kopen. Door virtuele munten als wettig betaalmiddel te behandelen, kan er wetgeving aan verbonden worden. De FSA hoopt tevens de financieel-technologische sector vooruit te helpen, schrijft Nikkei.

Banken, beursen en andere instituten die virtuele munten vervolgens willen gaan verhandelen, moet zich daarvoor registeren bij de FSA. Dat is deels tegenstrijdig met een argument dat voorstanders van bitcoin en andere cryptocurrencies vaak aanhalen: bitcoin zou een betaalmiddel moeten zijn waar autoriteiten geen invloed op moeten kunnen uitoefenen. Desondanks heeft de groei van bekendheid en snelle stijging van de prijs ervoor gezorgd dat er een nieuwe elite met een grote hoeveelheid bitcoins in handen is ontstaan.

In Nederland kun je op sommige plekken en fysieke winkels ook afrekenen met bitcoin. Een groep enthousiastelingen heeft van Arnhem de bitcoinhoofdstad van Nederland gemaakt: je kunt daar in 100 zaken afrekenen met de virtuele munt.