In Japan kun je nu een priester bestellen via Amazon

Heb je een Boeddhistische priester nodig? In Japan is dat geen probleem: daar kun je namelijk priesters bestellen via het internet. Of beter zelf: via Amazon. Dit schrijft The New York Times.

Eén van de mensen die dit deed, was Yutaka Kai. Hij wilde een priester voor de herdenking van zijn vrouw, die een jaar geleden overleed aan de complicaties bij het vervangen van haar knie. Voor Japanse Boeddhisten is de eerste gedenkdag een mijlpaal, maar Kai had geen tempel in de buurt om er bij stil te staan. Dus ging hij het internet maar op. “Het is betaalbaar en de prijs is duidelijk”, vertelt Shuichi, de oudste zoon van Kai. “Je hoeft je geen zorgen te maken over hoeveel je zou moeten geven.”

Boeddhistische leiders zijn echter wat minder blij met de ‘post-order-priesters’. Veel van hen begonnen te klagen toen Amazon het bestellen van priesters vorig jaar begon aan te bieden op hun Japanse site. Amazon doet dit in samenwerking met een lokale startup. De priesters zeggen echter dat ze behoeften vervullen. Volgens hen helpt dit bij het behouden van Boeddhistische tradities: ze zijn namelijk beschikbaar voor miljoenen Japanners die vervreemd zijn geraakt van de religie.

Priesters bestellen

Het bestellen van een priester gaat vrij gemakkelijk. Je klikt op één van de opties en voegt het toe aan je winkelwagentje. De prijzen staan vast. Wil je bijvoorbeeld een simpele herdenkingsceremonie in het huis van de overledenen, dan kost je dat 35.000 yen, oftewel 308 euro. De duurste optie, met een tweede dienst bij de begraafplaats en het toewijzen van een speciale Boeddhistische naam, kost ongeveer twee keer zoveel: 65.000 yen.

Het systeem is bedacht door de startup Minrevi. Voordat dat bedrijf ging samenwerken met Amazon had het al een netwerk van 400 priesters en konden deze worden geboekt via de eigen site. Sinds de partnerschap met Amazon zijn er nog eens honderd priesters bijgekomen. Dit jaar zou het aantal reserveringen met twintig procent moeten stijgen tot ongeveer 12.000. De startup houdt bij elke ‘aankoop’ dertig procent van de inkomsten zelf; de rest gaat naar de priester.

Donaties

Eén van de argumenten tegen het bestellen van priesters, is dat de tempels mogelijk meer belasting moeten gaan betalen. Nu krijgen ze interessante belastingsvoordelen omdat ze bij een religie horen. Veel mensen geven bovendien donaties aan de priesters voor hun werk. “Maar als het een salaris wordt voor wat we doen, in plaats van een donatie, en de overheid zegt ‘jullie moeten evenveel belasting betalen als een gewoon bedrijf’, kunnen we daar niet tegenin gaan”, zegt Hanyu Kakubo, een priester.

Voorstanders van de ontwikkeling zeggen echter dat veel tempels al werken als een bedrijf. En dan ook nog eens een bedrijf dat klanten in het nadeel zet, vanwege schandelijke prijzen. Hoeveel ze betalen hangt namelijk af van degene die doneert, maar daardoor zouden veel mensen teveel betalen.

Noryuki Ueda, een antropoloog die Boeddhisme studeert bij Tokyo Institute of Technology, ziet de voordelen van het systeem wel. “Er is harde kritiek geweest uit de Boeddhistische wereld, maar tegenwoordig geven mensen geen religieuze begrafenissen meer. De mensen die priesters bestellen, denken tenminste nog dat er een priester bij hebben belangrijk is.”