Japan wil de maan volhangen met zonnepanelen

Japan gaat na de ramp in Fukushima helemaal over op groene energie. Alles wordt omgezet naar wind- of zonne-energie. Maar waarom zou je je beperken tot de energie die beschikbaar is op aarde? Japan kijkt verder: in het nieuwste plan om groene energie op te wekken komt de zonne-energie van de maan.

En waarom zou je dat ook niet doen? Op de maan komt een onbeperkte stroom van zonlicht binnen, er is ruimte genoeg voor wat zonnepanelen en niemand heeft er last van. Het Japanse bedrijf Shimizu wil hier gebruik van maken door simpelweg een ring van zonnepanelen over de hele maan te plaatsen. Deze band wordt ruim 11,000 km lang en kan op sommige stukken 400 km breed worden.

Omdat de maan geen dampkring heeft, kan constant energie verzameld worden. Deze energie kan via microgolven verstuurd worden naar de aarde. Op de aarde moeten dan ontvangststations geplaatst worden met een doorsnede van 20 kilometer.

Dit project wordt door Shimizu de LUNA RING genoemd. Om de zonnepanelen te maken en te onderhouden moet er gebruikt worden gemaakt van “advanced space technology”, oftewel: robots. Deze robots kunnen 24 uur per dag bestuurd worden vanuit de aarde.

Gelukkig heeft Shimizu ook een oplossing bedacht voor het maken van deze panelen. Volgens hun berekeningen zouden lokale materialen gebruikt kunnen worden om onder andere de basis van cement te kunnen leggen. Zeker handig als je erover nadenkt hoe je anders alle benodigde materialen moet gaan vervoeren.

Hoewel het hele idee nogal opmerkelijk is, is het een behoorlijk serieus plan van de Japanners. Alle plannen liggen klaar en als alles goed verloopt, begint het bedrijf in 2035 met het bouwen van de zonnepanelen op de maan.