In Japan worden tv-programma’s al in 8K uitgezonden

We hebben zelf nog maar net een 4K-televisie in huis staan, maar in Japan zijn ze kennelijk al wat stappen verder. De Japanse publieke omroep NHK zendt sinds deze week namelijk programma’s uit in de hogere 8K-videokwaliteit. Een resolutie die nog maar door weinig televisies wordt gebruikt.

Met een resolutie van 7680 bij 4320 pixels zijn de 8K-uitzendingen vier keer scherper dan 4K en 16 keer scherper dan 1080p, aldus The Verge. Onder andere een Japans popconcert en hoogtepunt van de Olympische Spelen uit 2012 werden in deze hoge resolutie uitgezonden.

Vermoedelijk zullen niet heel veel Japanners de uitzending in volle glorie kunnen bekijken – een 8K-televisie is op dit moment nog verdraaid duur. NHK staat er echter om bekend nieuwe technologie te testen. De uitzending was dus vooral om te zien hoe een 8K-programmering in de praktijk zou werken, niet om nu alvast die tv-bezitters tegemoet te komen.

De vraag is nu: wanneer zal de eerstvolgende Nederlandse omroep het voorbeeld volgen? Hier is 4K op tv nog zeldzaam – slechts één zender probeert het sinds vorig jaar.