Japanners willen gigantische Gundam-robot echt laten lopen

Gundam Odaiba

Japan staat vol met curieuze popcultuurreferenties, waarvan één misschien nog wel het opmerkelijkst is: de 18 meter lange Gundam-robot in Odaiba. Dit gigantische gevaarte is een replica uit de originele Gundam-animatieserie, die misschien wel nog een stuk realistischer gaat worden. Deelnemers aan de Gundam Global Challenge proberen namelijk om de reuzenrobot echt te laten lopen.

Volgens Forbes zijn er al een aantal interessante manieren bedacht om de Gundam rond te laten wandelen. De meest ambitieuze teams denken na over hoe de robot zijn eigen gewicht kan gebruiken om voorzichtig vooruit te lopen, of hoe ieder lichaamsdeel met de hand kan worden bediend.

Anderen pakken het dilemma een stuk voorzichtiger aan. Zo stelde iemand voor om de Gundam te laten worstelen met een andere robot. Hierdoor zouden de twee met elkaar verbonden kunnen worden, waardoor ze stiekem veranderen in een enkele viervoeter. Die zou vervolgens een stuk beter in balans blijven terwijl de benen heen en weer bewegen.

Het beste plan zal in werking worden gezet, zodat de robot in 2019 echt kan rondwandelen. Dan viert Japan namelijk de veertigste verjaardag van de Gundam-animatieserie.

Het project heeft een aardig aparte onderlaag. De Japanners willen het veertigste jubileum vieren van één van de grootste tv-series van het land. Een serie die volledig draait om gigantische, wandelende robots verwikkeld in een sci-fi-oorlog. En hoe vieren ze dat? Door in 2019 eindelijk in staat te zijn om zelf zo’n reuzenrobot te bouwen.