Japanse volleyballers trainen met een robot

In Nederland hebben we robots die aardig kunnen voetballen, maar in Japan is er één die volleybal speelt. De Japanese Volleyball Association zet namelijk een robot in om zijn spelers te trainen. Drie paar robothanden schuiven op en neer om de ballen van de volleyballers te blokkeren.

De blokrobots moeten ervoor zorgen dat de aanvaltechniek van de volleyballers verbetert. Als de blokker een aanval tegenhoudt, kan hij voorkomen dat de tegenstander een punt scoort. De blokrobot neemt die taak nu over, waardoor aanvallers hun smashes kunnen oefenen.

De robots kunnen met een snelheid van 3,7 meter per seconde op en neer schuiven en verschillende posities aannemen, schrijft New Scientist, dat vorige maand onderstaande video heeft gemaakt. Coaches kunnen de robotarmen op verschillende manieren instellen, bijvoorbeeld om een situatie uit een wedstrijd na te bootsen. De training moet dus van tevoren ingesteld worden. De robot kan niet live reageren op de bal.

Finalist

Onderzoekers van de Universiteit van Tsukaba, die de robot ontwikkelden, komen in aanmerking voor een prijs voor het beste onderzoek naar robots die samenwerken met mensen. Ze zijn één van de finalisten in de categorie robot-mensinteractie van een robotconferentie. De prijs wordt uitgereikt tijdens de IEEE International Conference on Robotics and Automation, die van 29 mei tot 3 juni plaatsvindt in Singapore.