Ken je het spelletje Pong nog? Onderzoekers denken dat het spelletje van Atari de perfecte manier is om hersenaandoeningen te onderzoeken.
Tijdens de Neuroscience Day van de Brain Research Foundation vandaag is onthuld hoe Pong gebruikt kan worden om hersenaandoeningen te onderzoeken.
Een groep studenten van de University of Chicago hebben het jaren ’70 spel onderzocht en zijn erachter gekomen dat het spel uitermate geschikt is voor eye-tracking.
Door proefpersonen uit te nodigen en de bewegingen van hun oog te meten hebben onderzoekers ontdekt dat er een verband zit tussen de bewegingen en een aantal aandoeningen zoals Parkinson of autisme.
Daarnaast is het mogelijk dat dit onderzoek invloed gaat hebben op onze tv-schermen en computerschermen. Doordat duidelijk is hoe onze ogen zich bewegen, wordt er onderzocht hoe de schermen zo ‘prettig’ mogelijk gemaakt kunnen worden.
De studenten hebben ontdekt dat wanneer bewegingen voorspelbaar worden, onze blik niet meer wordt gevangen volgens dezelfde regel. De onderzoekers hopen deze uitkomst toe te voegen aan de andere technieken om hersenletsel te onderzoeken.
Om de theorie te testen hebben de onderzoekers het spel Pong ingezet om de bewegingen van het oog te meten. Dit stelt hen in staat om het verband te leggen tussen verschillende oogbewegingen. Hiermee kunnen wetenschappers aantonen of iemand een hersenaandoening heeft.
De laatste tijd zien we steeds vaker opmerkelijke doorbraken op het gebied van gezondheid. Zo lazen we onlangs al hoe een man zijn vrouw hielp genezen van kanker door een 3D replica van haar schedel te printen.