De JARVIS van Tony Stark wordt voor iedereen bereikbaar

Omgaan met computers zoals Tony Stark dat doet met Jarvis in de Iron Man-films. Wie wil dat nou niet? Het ziet er futuristisch uit al die gebaren en doorzichtige interfaces. Toch is deze toekomst dichterbij dan je denkt.

Vandaag zijn officieel de vierde generatie computerchips van Intel gepresenteerd. Hoewel deze chips gebruikt kunnen worden om laptops, PC’s en tablets te verbeteren, zijn er ook allerlei andere technologieën waar deze chips in verwerkt kunnen worden. Zo ook met de 3D gebaarherkenning van SoftKinetic.

SoftKinetic maakt 3D-camera’s die in staat zijn gebaren en gezichten te herkennen. Met gezichtsherkenning kun je bijvoorbeeld toegang krijgen tot computers waar voorheen een wachtwoord voor nodig was. Gebaarherkenning kan gebruikt worden om daadwerkelijk de computer te bedienen. Door je vingers samen te knijpen kun je een voorwerp oppakken en ergens anders op het scherm weer terugplaatsen. Door dichter bij of verder weg van de camera te gaan, kun je in en uitzoomen. Dankzij de fullbody scan kun je zo bijvoorbeeld een virtueel potje golf spelen.

154284_508876992463889_926548659_n

Een ander praktisch voorbeeld is het gebruik van deze technologie tijdens operaties. Dankzij de 3D-camera kunnen chirurgen bijvoorbeeld een scan van de hersenen van een patiënt zien. Ze kunnen inzoomen, het beeld draaien en zo het probleem van alle kanten bekijken. Hiermee kunnen de risico’s van een operatie drastisch verlaagd worden.

Met deze technologie duurt het niet lang meer voordat iedereen thuis Tony Stark kan spelen. Momenteel is de technologie alleen nog beschikbaar voor bedrijven. SoftKinetic verwacht echter eind dit jaar nog in samenwerking met Intel op grote schaal te kunnen produceren en worden de camera’s ook beschikbaar voor de consumentenmarkt.

In onderstaande video krijg je vast een idee hoe deze technologie in de praktijk zou gaan werken.