Jawbone ziet 93% van UP-dragers in San Francisco wakker worden van aardbeving

Het Amerikaanse Jawbone heeft de data van duizenden gebruikers van hun UP-armband rond San Francisco geanalyseerd. Aanleiding was de aardbeving die de stad dit weekend trof. Maar liefst 93% van alle gebruikers bleek gewekt te zijn door de schokken.

De South Napa aardbeving was de sterkste beving die het noordelijke deel van Californië trof in de afgelopen 25 jaar. Het team van datawetenschappers onderzocht de data van de UP-armband in de Bay Area en kwam tot mooie inzichten.

Zo bleek dat maar liefst 93% van de gebruikers in een straal van 30 kilometer van het epicentrum wakker werden toen de beving om 3.20 uur trof. In grote steden San Fancisco en Oakland bleek iets meer dan helft van de gebruikers, zo’n 55%, gewekt door de aardschok.

jawbone_sleep_

Buiten die straal bleken veel minder mensen gewekt door de beving: zij sliepen zelfs keurig door. Sterker nog, op zo’n 120-160 kilometer van het epicentrum werd er geen enkele gebruiker meer wakker.

Eenmaal gewekt, bleek het voor de getroffen mensen lastig om de slaap weer te vatten. Veel gebruikers bleven nog langere tijd wakker, terwijl zo’n 45% van de gebruikers in een straal van 30 kilometer van het epicentrum de rest van de nacht wakker bleef.

Meer over Jawbone’s onderzoek lees je op hun blog.