Review JBL Bar 5.1: Een écht draadloze oplossing voor surround sound

JBL Bar 5.1

Wil jij graag surround sound in huis, zonder dat je overal kabels moet trekken? Dan heeft JBL een mooie oplossing voor je. De JBL Bar 5.1 is namelijk een soundbar die je een écht draadloze surround sound-ervaring geeft. Helaas is er nog wel iets aan te merken op het geluid.

Soundbars zijn er tegenwoordig in overvloed, maar welke moet je nu kiezen? Om op te vallen moet een fabrikant iets unieks hebben. En dat heeft JBL met deze soundbar zeker. Deze bar heeft namelijk twee zijkanten die je er eenvoudig af kunt halen, om een draadloze surround sound-ervaring in je huis te creëren. Een ingenieuze oplossing.

De twee speakers aan de zijkant zitten met magneten vast. Daardoor kun je ze er eenvoudig afhalen, maar blijven ze ook goed zitten als ze wel aan de bar zelf vastzitten. Haal je ze er af, dan kun je ze op een andere plek in je kamer leggen. Daardoor maak je surround sound. Nadeel is wel dat je ze moet opladen. Iedere speaker heeft een accuduur van tien uur.

Verder komt de JBL Bar 5.1 met een draadloze subwoofer. Deze subwoofer moet je wel aansluiten op het stopcontact, maar verder maakt hij draadloos verbinding met de bar zelf. Dat scheelt je weer flink in de kabels.

JBL Bar 5.1

De installatie

Een ander pluspunt voor deze soundbar is de installatie. Of eigenlijk: het gemak van de installatie. Je legt de soundbar simpelweg voor je televisie of hangt hem met de bijgeleverde onderdelen aan de muur. Je plugt de kabels in, drukt op ‘aan’ en bent klaar om te gaan. Natuurlijk moet je wel de subwoofer nog even aan het stopcontact hangen.

Het besturen van de bar doe je ofwel met een bijgeleverde afstandsbediening of met vier knoppen op de bovenkant. Die vier knoppen laten je het apparaat aan- en uitzetten, het volume wijzigen en de input aanpassen. Op de afstandsbediening heb je meer opties, bijvoorbeeld het aanpassen van het volume van de bas en het configureren van je surround sound.

Het configureren van het surround sound is ook vrij eenvoudig. Je haalt de twee losse speakers van de bar af en plaatst ze ieder in een hoek van de kamer (of je bank). Vervolgens sluit je de bijgeleverde microfoon aan, die je in het midden zet. Druk drie seconden op een knop op de afstandsbediening en het configureren begint.

Grootste nadeel: daarbij wordt er wel een harde ruis verstuurd, waar je je de eerste keer helemaal dood van schrikt.

Het geluid

Niet geheel onbelangrijk bij een soundbar is het geluid. Je wilt immers wel écht van je film kunnen genieten. Hier stelt JBL helaas iets teleur. De hoge tonen en diepe bas zijn prima, maar je mist echt de midtonen. Daardoor is je muziek vaak minder warm dan je zou willen, en dat is iets wat je echt wel merkt. Bovendien: je mist die midtonen meer dan je misschien zou verwachten.

Dit betekent met name dat de JBL Bar 5.1 niet geschikt is voor het luisteren van muziek. Bij films heb je er echter een stuk minder last van. De hoge tonen zorgen er voor dat je de gesprekken goed kunt volgen, de bas zorgt voor diepe trillingen die letterlijk je huis laten bewegen (dit is niet overdreven, kan ik je uit ervaring vertellen).

Soms blijkt het geluid echter niet zo goed gebalanceerd. Zo zat ik de film 8 Mile te kijken, waar een scène in zit met flink wat hardere geluiden. Mijn glas trilde ongeveer van de tafel af door de bas, terwijl het geluid binnen twee minuten wel weer op een normaal volume stond. Jammer, want je gaat toch naar je afstandsbediening grijpen.

Het design

Een laatste belangrijk punt is het ontwerp van het hele systeem zelf. Allereerst: deze bar is groot. Heel groot. Sterker nog: hij paste nauwelijks voor mijn televisie naast de PlayStation. Daardoor zul je er misschien eerder voor kiezen om hem op te hangen. Voordeel is wel dat het ontwerp vrij gestroomlijnd en zwart is, waardoor hij niet heel erg opvalt.

De eerder genoemde speakers die je van de zijkanten af kunt halen, zijn echt een ontzettend ingenieus idee. Nadeel is echter dat als je ze verwijderd, je twee open gaten hebt aan de zijkant. Het was mooier geweest als hier bijvoorbeeld klepjes voor waren meegeleverd. Niet alleen omdat dat mooier is, maar ook met het oog op stof dat er in kan komen.

JBL Bar 5.1

Prettig is verder dat er meerdere uitgangen zijn voor je apparatuur. De soundbar kun je aansluiten op je televisie via HDMI of AUX, maar er zijn meer poorten. Je hebt namelijk nog drie HDMI-poorten om bijvoorbeeld spelcomputers op aan te sluiten. En je kunt via bluetooth ook nog eens verbinding maken met je telefoon. Handig als je veel apparaten in huis hebt.

Het oordeel

De JBL Bar 5.1 maakt indruk met zijn slimme ontwerp. Hoewel het apparaat vrij groot is – vooraf dus even meten of hij wel past! – voelt het niet alsof hij in de weg staat. Bovendien valt het apparaat nauwelijks op in de woonkamer. Het feit dat je de twee zijkanten kunt verwijderen om surround sound te creëren is een gigantisch pluspunt, want dit is echt een prachtige oplossing.

Ook het feit dat de installatie ontzettend eenvoudig is, is een groot pluspunt voor dit systeem. Iedereen kan deze soundbar aansluiten, mits je goed de plaatjes in de handleiding volgt. Binnen no-time heb je het apparaat klaar voor gebruik en kun je gaan genieten van een fijne film. Het enige nadeel is dat je voor surround sound wel eerst even door een harde ruis heen moet zitten.

JBL Bar 5.1

Maar het geluid laat wat te wensen over. De midtonen missen, waardoor je muziek echt wat mist. En soms is het allemaal wat ongebalanceerd. Maar voor een mooie film-ervaring is deze soundbar een goede aanvulling, aangezien je echt de film ingezogen wordt. De gemiddelde audiofiel die vooral muziek wil luisteren zal echter flink teleurgesteld worden.

En daardoor is de prijs misschien wel érg hoog voor deze soundbar. Met 749 euro is dit nu niet echt een koopje en verwacht je dat het geluid kristalhelder en geweldig is. En dat is dus niet helemaal het geval.