Je digitale klok loopt 6 minuten achter door ruzie tussen Kosovo en Servië

Digitale klok, Cryogenic Sapphire Oscillator

Is het je al opgevallen? Je digitale klok op bijvoorbeeld je oven, je wekkerradio en de klok van de CV loopt ongeveer 6 minuten achter. Daar is een duidelijke reden voor aan te wijzen: Servië en Kosovo hebben ruzie. Dat meldt de Volkskrant.

Normaal gesproken komt er wisselstroom met een temp van 50 wisselingen per seconden, oftewel 50 Hertz, uit het stopcontact. Sinds januari is die frequentie echter met vierduizendste Hertz omlaag gegaan. Dat heeft de Europese koepel van netbeheerders Entso-E bekendgemaakt. Volgens die Koepel is het probleem dat Kosovo en Servië de afgesproken hoeveelheid stroom niet aan het net leveren.

Vierduizendste Hertz is natuurlijk vrij weinig. Op de stroomvoorziening heeft het dan ook geen effect, maar wel op onze digitale klokken. Die maken voor de tijdmeting namelijk gebruik van “de hartslag van het Europese hoogspanningsnet”, aldus woordvoerder Jeroen Brouwers van netbeheerder Tennet tegenover de Volkskrant.

Het verschil in het aantal Hertz heeft overigens geen invloed op digitale horloges en klokken op telefoons of computers. Die halen hun tempo namelijk niet uit het hoogspanningsnet, maar van het internet of een kwartskristal.

Ruzie

De oorzaak is dus ruzie tussen twee landen. Kosovo en Servië hebben al langer ruzie, namelijk al twintig jaar. Nu proberen ze elkaar te dwarsbomen door 300 megawatt aan stroom achter te houden. Daardoor staat de Balkanregio nu 113 gigawattuur bij Europa in het krijt. En het is maar de vraag wie voor dit verlies opdraait.

Probleem volgens Entso-E is onder meer dat je de dip niet op kunt vangen door een centrale ergens anders harder aan te zetten. het net moet in evenwicht zijn, stelt Brouwers.

Qua de klokken hebben we helaas even pech gehad. Entso-E raadt aan de klokken handmatig gelijk te zetten. Natuurlijk kun je ook even wachten. Op 25 maart gaan we immers over op de zomertijd.