Je kunt nu de omstreden locatiedeling van Strava uitzetten

Voortaan kun je in de fitness-app Strava het delen van je locatie voor het maken van openbare kaarten uitschakelen. Dat meldt NU.nl. De functie kwam in opspraak, nadat het onder meer de locaties van militaire bases bleek te tonen.

De app stelt kaarten samen waarop veelgebruikte fiets- en hardlooproutes getoond worden. Hierdoor krijgen overheden bijvoorbeeld inzicht in waar de infrastructuur verbeterd kan worden.

Die informatie is anoniem, maar soms kun je er meer uit afleiden dan de bedoeling is. De data liet bijvoorbeeld activiteit zien op een vermeende CIA-basis in Somalië. De app wordt vooral in het westen gebruikt, waardoor sportlocaties van bijvoorbeeld Amerikanen in het Midden-Oosten onbedoeld erg duidelijk te vinden zijn.

Uitzetten

Maar vanaf nu kun je er dus voor kiezen om je locatiedata niet langer beschikbaar te stellen voor kaarten van het bedrijf. Deze optie vind je in het menu van de app. Ook wordt daar uitgelegd waar de informatie voor gebruikt wordt. De optie staat echter standaard ingeschakeld, dus je moet zelf actie ondernemen om deze uit te schakelen.