Nederland doet het matig qua veiligheid: we hergebruiken wachtwoorden veel

Vier op de tien Nederlanders hergebruiken hun wachtwoorden voor meerdere accounts. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid, meldt AD. Daarnaast geeft de helft van de Nederlanders aan niet te weten hoe ze zich kunnen beschermen tegen internetcriminelen.

Iets meer dan de helft van deze groep stelt bijvoorbeeld het updaten van software of apps wel eens uit. Een probleem, want de cyberveiligheid gaat dan achteruit doordat de beveiliging verouderd raakt. 16 procent van de Nederlanders geeft verder aan nooit een back-up te maken van persoonlijke documenten.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat in een publiekscampagne tips geven om cybercriminaliteit buiten de deur te houden. Hierin worden onder meer tips gegeven als het gebruik van een wachtwoordmanager.

Cybercriminaliteit

Volgens recente cijfers van het CBS werden er in het afgelopen jaar 2,6 miljoen cybercrimedelicten gepleegd. 11 procent van de Nederlanders werd daar het slachtoffer van. Cybermisdaad is dan ook de enige vorm van criminaliteit die niet daalt.