Je Netflix-wachtwoord is 25 cent waard op de zwarte markt

Je Netflix-wachtwoord is geld waard, maar heel veel is ’t eigenlijk niet. Een wachtwoord voor de videodienst wordt op de dark web verkocht voor ongeveer een kwartje, oftewel 25 dollarcent. De markt voor deze wachtwoorden is op het moment zeer actief, omdat er meer potentiële hackslachtoffers zijn nu Netflix in 130 extra landen beschikbaar is.

Netflix-wachtwoorden op de zwarte markt worden gestolen door internetcriminelen, die met behulp van bijvoorbeeld phishingswebsites je gegevens afhandig maken. Omdat Netflix in één klap in een gigantisch aantal landen actief is, kunnen deze criminelen hun praktijken toepassen op een veel grotere groep potentiële slachtoffers. Hierdoor is het aantal wachtwoorden ook fors toegenomen.

De wachtwoorden worden gekocht door mensen die liever niet teveel voor Netflix betalen. Want waarom zou je een tientje per maand neerleggen, als je voor een kwartje op andermans account kunt meekijken? De risico’s van zo’n illegaal verworven wachtwoord zijn natuurlijk wel groter: heeft Netflix of de originele accounteigenaar door wat je doet, dan verlies je al snel de toegang. De internetcriminelen verkopen de wachtwoorden daarom in grootverpakking – voor een dollar heb je er vier om te gebruiken. Eén zo’n Netflix-handelaar heeft maar liefst 300.000 wachtwoorden op voorraad.

De internetcriminelen raden kopers aan om zo min mogelijk accountgegevens te wijzigen, want dan riskeren ze dat hun inval op een account opvalt bij de originele eigenaar. Helemaal kunnen ze uiteraard niet hun aanwezigheid verbergen. Staat een heel seizoen van Suits ineens als bekeken gemarkeerd, terwijl je die serie nog nooit hebt aangeraakt? Dan is het wellicht eens tijd om je wachtwoord te wijzigen.