Je smartphone kan je hartslag en ademhaling redelijk goed meten als hij in je broekzak zit

Onderzoekers van MIT’s Media Lab onderzoeken de mogelijkheid om met een smartphone je hartslag en ademhaling te meten, terwijl het toestel in je zak of zelfs in je tas zit. Het project heet BioPhone en afgelopen zomer presenteerden de onderzoekers hun eerste resultaten, schrijft MIT.

Maar hoe kun je dat soort informatie meten als de smartphone geen verbinding maakt met je lichaam? De onderzoekers willen de minimale bewegingen van het lichaam, als gevolg van het kloppen van het hart en de ademhaling, detecteren met de sensoren in het toestel, zoals de accelerometer. Ze hebben daarvoor een app ontwikkeld voor telefoons die nu al gewoon op de markt zijn en deze getest.

De resultaten vielen niet tegen, maar desondanks waren ze niet helemaal accuraat. Zo werd bij de hartslag een foutmarge gedetecteerd van iets meer dan één slag per minuut en de ademhalingen weken gemiddeld een kwart ademhaling af per minuut. Daarnaast waren er verschillen tussen de verschillende plekken waar mensen hun smartphone droegen.

Voorlopig kunnen we wearables dus nog geen gedag zeggen, maar wie weet waar dit onderzoek in de toekomst toe kan leiden.