Je volgende laptop draait misschien wel op Android

We krijgen er binnenkort misschien wel nog een besturingssysteem voor laptops bij. Google is volgens bronnen van Re/code van plan om met fabrikanten nieuwe laptops te maken, die volledig draaien op Android. Een opmerkelijke stap, want Google heeft ook al het laptop-besturingssysteem Chrome OS. Slaat Google hiermee een nieuwe richting in?

Google lijkt Android als besturingssysteem voor steeds meer apparaten te gebruiken. Het OS wordt natuurlijk al een tijd geïnstalleerd op smartphones en tablets, maar Google’s nieuwe besturingssysteem voor wearables is ook Android gebaseerd.

Nu zouden ook laptops aan de beurt zijn. Volgens de bronnen gaat Google volgend jaar met partners samenwerken om de gespecialiseerde Android-laptops te bouwen. Eerder dit jaar zou Google al een hint hebben gedropt. De Pixel C, de opvolger van Google’s high-end Chromebook-laptop, bleek toen een Android-tablet te zijn.

Gaat Google daarmee Chrome OS meteen uitfaseren? Het lijkt er niet op. Hiroshi Lockmeier, de Google-baas voor Android, Chromecast en Chrome OS, zei namelijk het volgende op Twitter:

Er is een hoop momentum voor Chromebooks en wij blijven ons op Chrome OS richten. Ik heb er onlangs nog twee voor mijn kinderen gekocht voor schoolwerk!

Daarmee spreekt Lockmeier zijn vertrouwen uit voor Chrome OS – al is dat voor de korte termijn. Want wat zou Google gaan doen als de Android-laptops straks een gigantisch succes blijken te zijn?

Het past allemaal wel in de lijn van ontwikkeling: de smartphone lijkt langzaam maar zeker de computer te vervangen.