Jeff Bezos: ‘Blue Origin en SpaceX hebben geen race naar de ruimte’

Volgens Jeff Bezos is zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin niet bezig met een race tegen Elon Musks SpaceX, maar concurreren de bedrijven alleen. Dat stelde Bezos tijdens een evenement voor de 25e verjaardag van Wired, meldt Quartz. “Er is niet echt een relatie tussen de twee bedrijven. We zijn concurrenten.”

Blue Origin kreeg vorige week een contract van de Amerikaanse overheid om zijn nieuwe New Glenn-raket te maken, om voor de overheid militaire en spionagesatellieten de ruimte in te brengen. SpaceX biedt deze dienst nu aan de overheid, maar kreeg geen contract. Het kan nog wel meedoen aan de wedstrijd voor de lanceringscontracten in 2020.

Ook willen beide bedrijven toeristen de ruimte in brengen met hun raketten. SpaceX heeft zijn eerste klant al: een Japanse miljardair die in 2023 een reis rond de maan zou maken. Blue Origin zou de reizen gaan aanbieden met zijn New Shepard Rocket, maar de planning is uitgelopen van 2018 naar 2019. “Ik blijf mijn team vertellen dat het geen race is”, aldus Bezos.

Binnenin het bedrijf wordt daar echter anders over gedacht. De twee bedrijven werden aan het begin van de 00’s opgericht en sindsdien heeft SpaceX behoorlijk wat succes gehad. De twee oprichters hadden in 2003 zelfs een ontmoeting om te praten over een potentiële combinatie van de twee bedrijven. Maar die combinatie is nooit van de grond gekomen.

Concurrentie

Sindsdien is er veel concurrentie. De twee bedrijven vochten over onder meer mogelijke lanceringsgebieden en intellectueel eigendom. Zo hadden Bezos en Musk regelmatig discussies over wie nu eigenlijk echt de eerste herbruikbare raket de lucht instuurde. Die wedstrijd won Musk overigens met de eerste hergebruikte raket en landing daarvan in 2017.

Maar volgens Bezos wordt er verkeerd gekeken naar de groeiende private ruimtevaartsector door te kijken naar de concurrentie tussen de bedrijven. “Naar mijn mening is dit een grote industrie en is er ruimte voor veel winnaars. Als we gaan bereiken wat ik voor de mensheid wil bereiken, gaan we duizenden bedrijven nodig hebben.”

Het doel van Bezos is om een toekomst te maken waarin miljoenen mensen in de ruimte leven en werken. Musk wil ondertussen een kolonie starten op Mars. Beide mannen geloven dat het omlaag brengen van de kosten voor toegang tot de ruimte met herbruikbare raketten de sleutel is om hun doelen te bereiken.